Inhalatoarele folosite de la românii care suferă de boli respiratorii, colectate în mai multe farmacii

De astăzi, românii care suferă de boli respiratorii și folosesc inhalatoare au la dispoziție prima infrastructură națională de colectare a acestui tip de deșeuri medicale. Șase inhalatoare folosite și aruncate la gunoi generează aceeași amprentă de carbon ca o mașină condusă în jurul lumii. Pacienții pot aduce inhalatoarele goale, de orice tip, în recipientele de colectare amplasate în farmaciile Ropharma, Richter sau Sensiblu din țară, pentru a fi eliminate ulterior din natură.

16 mai 2017, 18:38
Inhalatoarele folosite de la românii care suferă de boli respiratorii, colectate în mai multe farmacii

GSK România lansează la nivel național prima infrastructură de colectare a inhalatoarelor folosite direct de la pacienți, cu scopul de a reduce emisiile cu efect de seră și amprenta de carbon, de a limita acumulările de deșeuri și de a proteja sănătatea populației, prin evitarea contaminării solului cu potențiale virusuri rămase pe dispozitivul inhalator.

Începând din mai și până în decembrie 2017 inclusiv, românii pot aduce inhalatoarele folosite sau expirate, de orice tip sau marcă, în cele peste 200 de puncte de colectare amplasate în farmaciile Ropharma, Richter și Sensiblu din întreaga țară pentru a fi eliminate ulterior definitiv din natură.

Lista completă a farmaciilor este disponibilă pe www.colectaminhalatoare.gsk.ro.

Deșeurile colectate sunt eliminate ulterior printr-un proces de incinerare ecologică, prin intermediul unei companii specializate în managementul deșeurilor medicale.

De asemenea, programul atrage atenția asupra impactului de mediu al acestor deșeuri. Astfel, doar șase inhalatoare folosite și aruncate la gunoi generează aceeași amprentă de carbon ca o mașină condusă în jurul lumii.

Programul Colectăm Inhalatoare a fost derulat în fază pilot în 2013 – 2014, timp de șase luni, numai în București, iar circa 7000 de inhalatoare folosite au fost aduse de pacienți pentru colectare și eliminare.

În România, dacă fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, pentru incinerare ecologică, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2, într-un an. Altfel, această cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensată cu ajutorul oxigenului produs în decurs de un an de 2.831 hectare de pădure de stejari – adică de 25 de ori mărimea Parcului Herăstrău din București.

La nivel mondial, acest tip de deșeuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2. Prin incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2e) provocat dacă acestea ar fi aruncate în natură este redus cu 99%.

Potrivit unei analize desfășurate de GSK în Marea Britanie, în fiecare inhalator cu aerosol aruncat rămân reziduuri de gaz nefolosit de către pacient, care, atunci când ajung în natură, provoacă un efect de seră de peste 1.430 de ori mai mare decât cel al emisiilor de carbon.

„Ne bucurăm să fim partenerii acestui program care oferă o abordare sustenabilă în prevenirea și tratarea bolilor respiratorii și contribuie la un mediu mai curat și mai sănătos. Poluarea este unul dintre principalii factori care cauzează cele mai răspândite boli respiratorii, astmul și BPOC-ul. Inițiativele pentru protejarea mediului reprezintă noi resurse de a lupta împotriva lor, dar și pentru a respira cu toții un aer mai bun”, a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Președinta Societății Române de Pneumologie.

Proiectul este dezvoltat de GSK la nivel global sub numele Complete the Cycle în peste 13 țări, printre care și Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Cehia, Ungaria, Chile, Australia, Spania, Grecia și România.

Programul este desfășurat în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, Colegiul Farmaciștilor, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (C.O.P.A.C.), Societatea Națională de Medicina Familiei și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.


loading...