Revizuirea Constituţiei pe tema definiţiei familiei, adoptată de Camera Deputaţilor. USR s-a opus vehement

Publicat: Marţi, 09 Mai 2017 11:54 // Actualizat: Marţi, 09 Mai 2017 11:54 // Sursa: romaniatv.net

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Iniţiativa urmează să fie trimisă Senatului pentru dezbatere şi vot.

Uniunea Salvați României critică în termeni duri inițiativa legislativă de modificarea a Constituției, în sensul definirii familiei ca uniune între un bărbat și o femeie. Purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Dan Barna, a caracterizat inițiativa ca una a „dezbinării”, într-un discurs de la tribuna Camerei Deputaților, imediat după adoptarea legii constituționale.

„Este oare modul în care o societate își definește familie imaportant? Fără îndoială că da. Este oare familia tradițională o valoare importantă a societății noastre? Fără îndoială că da. Este oare toleranța și respectul minorităților o valoare importantă pentru societatea noastră? fără îndoială că da. Respectăm dreptul de inițiativă al cetățenilor, dar prezentul referendum nu rezolvă o problemă actuală. Să fim onești și să ne privim în ochi: acest referendum forțează cetățenii României să pună cele două valori într-o ordine sau alta. Acest referendum adâncește o fractură în cadrul actualei societăți. Nivelul actual de toleranță al societății noastre va rămâne același. Grupul parlamentar USR și-a exprimat un vot de conștiință, exprimând cu mare majoritate un vot de conștiință împotriva acestui recensământ al dezbinării”, a declarat Barna.

În ciuda discursului dur al purtătorului de cuvânt al USR, au fost și deputați USR care au votat pentru inițiativa legislativă.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8743
RON
31 Oct
noapte 6 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H