Legile care ar putea reduce drastic numărul de cazuri de violență domestică în România. Inițiativele avocaților și psihologilor | EXCLUSIV

Din ce în ce mai mulți juriști și psihologi cer din partea statului mai mult sprijin pentru victimele violenței domestice. Cel mai recent raport al Poliției Române, privind violența domestică, a declanșat noi dezbateri. 

21 mai 2023, 13:49
Legile care ar putea reduce drastic numărul de cazuri de violență domestică în România. Inițiativele avocaților și psihologilor | EXCLUSIV

Psihologul criminalist Tudorel Butoi și avocatul Ilie Dorin au oferit comentarii pe marginea fenomenului care face anual, sute de mii de victime. În datele oficiale figurează doar cazuri raportate, deci câteva zeci de mii.

În opinia fostului polițist, actual psiholog, Tudorel Butoi, pentru a reduce la maximum violența domestică este nevoie de o strategie pe termen lung, pe care guvernul să și-o asume. Profesorul susține că trebuie pus accentul pe prevenție: ridicarea standardului de viață al persoanelor cu tulburări de comportament, pentru a le reduce impulsurile nepotrivite; întărirea justiției – recredibilizarea Poliției, impunerea unor sancțiuni mai ferme.

„O spun de fiecare dată și o mai repet. Trebuie să intervină ultima. Înainte, ca prevenție, trebuie să intervină educația din familie, școala, mass-media și așa mai departe. Apoi, intervine sănătatea, care corectează disfuncționalitățile din zona psihologică și psihiatrică, apoi aspectul economic, prin care se oferă individului un serviciu, un venit, stimă de sine. Abia apoi ar trebui să intervină Poliția!

Ordinul de protecție e o caricatură. Avem crime comise cu ordinul de protecție în buzunar. Nu e o problemă pentru unii agresori acest ordin de protecție. În multe cazuri, în judecată, după ce se analizează speța, se constată că rezultatul se atribuie unui retard, că cel care acționează violent suferă de niște tulburări psihice. 

Trebuie să se înțeleagă că valoarea intimidantă – preventivă a făptuitorilor nu reprezintă absolut nimic, dacă nu există și o justiție corectă, care-l apere pe cetățean. Astfel, multe femei ajung să fie abuzate”, a avertizat Tudorel Butoi, într-un interviu oferit pentru RomâniaTV.net.

Posibilă soluție pentru reducerea cazurilor de violență domestică. Avocat: „Procurorul ar trebui să poată iniția un proces de divorț, în cazurile de violență domestică, iar instanța sa decidă sau nu divorțul în funcție de poziția soților la momentul judecării cauzei”

În opinia avocatului Ilie Dorin, statul trebuie să investească în tehnologie și programe de consiliere, pentru a salva vieți. Cu ajutorul unor terapeuți, cauzele comportamentelor deviante ar fi îndepărtate în multe cazuri, crede juristul.

„Să ia măsuri mai ferme care să descurajeze fenomenul. Simpla emitere a unui ordin de protecție nu este suficientă. S-ar impune monitorizarea/supravegherea 24/24 a agresorului pe timp de 6-12 luni. În cele mai multe cazuri, agresorii sunt consumatori de alcool și droguri. Ei ar trebui în mod obligatoriu supuși la tratamente contra acestor dependențe care generează violențele.

Mai mult, ar trebui să fie supuși unor ședințe de terapie. Deseori, aceștia sunt oameni care poartă în ei traume nerezolvate, traume care răbufnesc în cuplu/familie. Un terapeut ar putea trata cauza acestor comportamente, statul ar putea plăti aceste terapii. Rezolvându-se cauza, am ajunge la echilibre în familie, la o sănătate mintală a agresorului, care are dezechilibre mintale, în mod evident. Am ajunge prin terapia/tratarea lui la protejarea totală și definitivă a actualelor victime și ale altor potențiale victime.

De asemenea, copiii din aceste familii sunt cei care suferă cel mai mult și deseori vor avea probleme de integrare socială. Și pentru ei trebuie protecție si terapie.”, a declarat Ilie Dorin, pentru RomâniaTV.net.

Avocatul mai aduce în discuție o propunere legislativă. Intimidarea agresorului prin intervenția mai fermă a procurorului. Mai exact, inițierea divorțului ar putea fi inițiată de magistrat. Astfel, ar fi mult mai ușor pentru victimă să scape de calvar, a avertizat juristul.

„Statul trebuie sa le ofere victimelor o protecție fermă, imediată și totală. Consilierea și tratarea victimelor prin terapeuți este absolut necesară pentru a înțelege contextul grav. Multe din ele nu realizează gravitatea situației, iertându-și agresorul, ceea ce este o problemă imensă, o eroare făcută în neștiința de victime.

Copiii trebuie, de asemenea, supuși unor terapii. Juridic vorbind, aceste violențe sunt suficiente motive de divorț, dar divorțul nu poate fi cerut decât de unul dintre soți. Consider că în aceste situații ar trebui ca procurorul să poată iniția un astfel de proces de divorț, iar instanța sa decidă sau nu divorțul în funcție de poziția soților la momentul judecării cauzei.

Ar fi nevoie de o modificare legislativă în acest sens. Inițierea divorțului de procuror nu ar trebui sa conducă la divorț în mod automat, ci doar ar trebui să fie un pas spre decizia de a divorța sau nu, pas pe care victimele nu îl pot face, din constrângere, din slăbiciune, uneori din cauza lipsei unei alternative…”, a declarat avocatul, pentru RomâniaTV.net.

4.500 de cazuri lunare de violență domestică în România, confirmate de Poliție

În primele 4 luni din 2023, polițiștii au înregistrat 14.686 de cazuri de violență domestică la domiciliu și 3.106 în spațiul public. În total, aproape 18.000 de cazuri, adică aproximativ 4.500 de cazuri lunare. Atenție, este vorba doar despre cele raportate la Poliție.

În urma faptelor reprobabile, în primele 4 luni din 2023 au fost emise 4.075 de ordine de protecție provizorii. Dintre acestea, 1.707 au fost transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. VEZI AICI tot raportul.