Înlocuitoarea lui Adrian Streinu Cercel avertizează: „Ridicarea dintr-o dată a restricţiilor duce la o explozie a numărului de cazuri”

Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, a făcut primele sale declaraţii în calitate de şefă a Comisiei anti-COVID-19, funcţie în care l-a înlocuit joi pe Adrian Streinu Cercel.

24 apr. 2020, 09:00
Înlocuitoarea lui Adrian Streinu Cercel avertizează: „Ridicarea dintr-o dată a restricţiilor duce la o explozie a numărului de cazuri”

Comisia anti-COVID-19, prezidată de Adriana Pistol, are un rol de documentare ştiinţifică pentru Ministerul Sănătăţii şi de asemenea, Ministerul Sănătăţii poate solicita opinia ştiinţifică a comisiei vizavi de anumite aspecte legate de virus. „Pe de altă parte, comisia poate avea şi iniţiative de a propune ministrului sănătăţii anumite protocoale şi proceduri de lucru, în funcţie de situaţia la momentul respectiv„, a explicat dr. Adriana Pistol la Digi 24. Ea a dat ca exemplu revizuirea regulilor şi recomandările de prioritizare pentru testări.

Citeşte şi Adrian Streinu-Cercel, interviu EXCLUSIV: Nu ne vine mintea la cap, o ducem aşa până în toamnă. Vom trăi şi vom vedea, cine o mai trăi

În ceea ce priveşte măsurile de relaxare, în mod normal Comisiei i se poate solicita un punct de vedere ştiinţific. În opinia dr. Pistol, relaxarea trebuie să se facă gradual, în niciun caz nu trebuie ridicate toate restricţiile dintr-odată, pentru că ar însemna „explozia numărului de cazuri„. Şefa Comisiei anti-COVID consideră că în prezent ne îndreptăm către vârful epidemiei, dar încă nu am ajuns acolo.

Pe de altă parte, ea crede că măsurile care au fost luate la timp au permis până acum să nu avem cazuri foarte multe într-o perioadă foarte scurtă şi să evităm „colmatarea” spitalelor. Însă de ceea ce se va întâmpla de acum încolo depinde de comportamentul fiecărui cetăţean.