Înlocuitorul judecătorului Adrian Neacşu în CSM va fi ales pe 5 mai

Alegerea noului membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea tribunalelor, după ce judecătorul Adrian Neacşu a demisionat din magistratură, va avea loc la 5 mai, potrivit calendarului stabilit de plenul instituţiei, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
08 ian. 2014, 15:24
Înlocuitorul judecătorului Adrian Neacşu în CSM va fi ales pe 5 mai

Conform hotărârii plenului, postată miercuri pe site-ul CSM, îşi pot depune candidaturile pentru alegerea ca membru al CSM judecătorii numiţi în funcţie, cu excepţia celor stagiari.

Candidaturile vor putea fi depuse începând de joi până în 29 ianuarie, la comitetele curţilor de apel în circumscripţia cărora funcţionează. În cazul judecătorilor militari, candidaturile se depun la comitetul electoral al Curţilor de Apel Militare.

Printre documentele pe care trebuie să le depună candidaţii se numără CV-ul, un proiect privind principalele obiective urmărite în cazul alegerii în CSM şi o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu a colaborat cu serviciile de informaţii înainte de 1990.

„Lista de candidaţi pentru alegerile primare va fi afişată la data de 21.02.2014, la sediul tribunalelor. Adunările generale pentru desemnarea candidaţilor vor avea loc la data de 10.03.2014, ora 13.00, respectiv 13.03.2014, ora 13.00, în situaţia existenţei celei de-a doua convocări”, precizează hotărâre plenului.

Conform sursei citate, lista cuprinzând numele judecătorilor desemnaţi pentru a candida la funcţia de membru al CSM se va afişa la sediile tribunalelor unde au avut loc alegeri primare, în data de 9 aprilie.

„Data adunărilor generale pentru alegerea membrului Consiliului Superior al Magistraturii este 5.05.2014, ora 13.00, respectiv 8.05.2014, ora 13.00, în cazul repetării acestora”, se mai arată în hotărârea plenului CSM.

Funcţia de membru al CSM reprezentant al tribunalelor a rămas vacantă după ce Adrian Neacşu, membru ales al Consiliului, a fost trimis în judecată, în 25 aprilie 2013, fiind acuzat că a încasat nejustificat de la CSM salariu şi diurnă în valoare de aproape 67.000 de lei, pentru 48 de zile în care a lipsit nemotivat de la serviciu. CSM a luat act, în 10 decembrie, de cererea de demisie din magistratură a judecătorului Toni Neacşu.