Inovație în medicină! A fost creat vaccinul împotriva colesterolului. Cât va costa o doză

Cercetătorii din Satele Unite au făcut progrese revoluționare în privința combaterii colesterolului. Un vaccin testat deocamdată doar pe animale a reușit să reducă nivelul colesterolului considerat rău din organism cu până la 30%.

30 dec. 2023, 21:42
Inovație în medicină! A fost creat vaccinul împotriva colesterolului. Cât va costa o doză
Inovație în medicină! A fost creat vaccinul împotriva colesterolului. Cât va costa o doză

Specialiștii în medicină au reușit să creeze un nou vaccin ce poate avea efecte benefice în lupta împotriva colesterolului rău din organism. Cercetători din SUA chiar au început testarea acestui ser inovator.

Citește și: Un nou vaccin mai eficient împotriva alergiei la părul de pisică. Ce au arătat primele teste

A fost creat vaccinul împotriva colesterolului

Având în vedere că, doar la noi în țară, mai bine de jumătate dintre decesele înregistrate sunt cauzate de boli cardiovasculare, dezvoltarea unui astfel de vaccin ce luptă împotriva colesterolului rău ar reprezenta o șansă la viață pentru milioane de oameni. Se estimează că, la nivel mondial, aproximativ 18 milioane de persoane mor din cauza colesterolului rău.

Serul la care lucrează de un deceniu oamenii de știință de la universitățile New Mexico și Davis California folosește particule similare cu virusurile care provoacă anticorpi față de o proteină specifică, soluție testată deja cu succes în reducerea colesterolului. Până acum, vaccinul a fost testat doar pe șoareci și maimuțe. În urma acestor teste s-a demonstrat că nivelul colesterolului rău scade cu până la 30%.

Vaccinul ar fi o variantă mai ieftină și mai accesibilă pentru milioane de pacienți în combaterea bolilor cauzate de grăsimile rele. Se vorbește despre o doză ce ajunge un an întreg, ce ar urma să se găsească pe piață la un preț de sub 100 de dolari, potrivit Science Alert.

Citește și: Vaccin antigripal 2023 – 2024. Cine poate face vaccinul gratuit de la stat