Un nou vaccin mai eficient împotriva alergiei la părul de pisică. Ce au arătat primele teste

Începe testarea unui nou vaccin pentru tratarea alergiei la părul de pisică. Primele teste făcute pe animale au arătat că vaccinul este mai eficient decât tratamentul actual.

10 oct. 2023, 13:23
Un nou vaccin mai eficient împotriva alergiei la părul de pisică. Ce au arătat primele teste
Un nou vaccin împotriva alergiei la pisici

Compania farmaceutică franco-canadiană Angany a demarat un prim studiu clinic care are drept obiectiv testarea  pe oameni a unui vaccin pentru tratarea alergiei la părul de pisică, a precizat aceasta într-un comunicat dat luni publicității, potrivit AFP.

Noul vaccin, denumit ANG-101, are la bază dezvoltarea unei „bioparticule care imită forma şi mărimea unui virus şi a cărei suprafaţă este acoperită de mii de copii ale alergenului principal al pisicii, proteina Fel d1”, a explicat compania.

Citește și: Ce este rinita alergică?

Primii pacienți care vor participa la studiul clinic au fost recrutați la spitalul Royal Brompton din Londra.

Tratamentul testat în prealabil pe animale a declanșat „o producţie de anticorpi foarte puternică, capabilă să blocheze reacţia alergică”, a precizat cofondatorul Angany, Loic Faye.

Tratamentul actual împotriva alergiilor constă în injectarea unor doze în creștere din extrase de alergeni: este vorba despre desenzibilizare, un porces lung și nu întotdeuna eficent. Antihistaminicile sunt utilizate și pentru ameliorarea simptomelor asociate alergiilor.

Citește și: Copiii care trăiesc în casă cu pisici sau câini au mai puține șanse de a dezvolta alergii alimentare

„ANG-101 este primul dintr-un portofoliu de vaccinuri în dezvoltare care vizează alergiile majore de care suferă oamenii şi animalele de companie”, a subliniat la rândul său Louis-Philippe Vézina, preşedinte-director general al Angan, într-un comunicat.

Tehnologia a fost dezvoltată în Franţa, la Val-de-Reuil (nord-vest) de start-ul-ul francez Angany Genetics, creat în 2010 şi devenit Angany după ce a fost preluat de canadieni în 2017