Inpolitics: Protestele anti-Roşia Montană, un pretext pentru prezentarea noii colecții politico-electorale

Protestele contra exploatării miniere de la Roşia Montană au luat o tot mai mare amploare atât în Capitală, cât şi în alte mari oraşe din ţară. Totuşi, scrie inpolitics.ro, aceste manifestaţii sunt "cele mai enigmatice de după revoluţie, încălcând toate regulile posibile ale ideii de protest înseşi".

RomaniaTV.net
17 sept. 2013, 20:01
Inpolitics: Protestele anti-Roşia Montană, un pretext pentru prezentarea noii colecții politico-electorale

„Cine are experiența manifestărilor de stradă din România post-decembristă știe că, indiferent de organizator, există elemente comune. Personaje dubioase amestecate între manifestanți, mai mereu aceiași, pentru că avem și ceea ce se cheama mitingiști de profesie, mixtură de idei, apeluri la calm împletite cu revăsări de ură, inși intervievați de media incapabili să explice coerent ce caută în stradă șamd. (…) Nimic din toate astea nu se regăsește în protestele actuale față de Roșia Montană”, arată sursa citată, subliniind că la protestele anti-Roşia Montană portretul robot al protestatarului se încadrează în următorul tipar: „Lume de calitate, cu iPhone în buzunar, lozinci elegante, fețe rasate, haine în trend. Și, mai ales, disciplină de fier”.

„Nu se iese din perimetrul legii un milimetru; chiar și cînd, de dragul imaginii, probabil, se ocupă ilegal carosabilul, se întîmplă pe înserat, cînd nu deranjează prea mult, și pentru scurtă vreme. Se mărșăluiește ordonat și civilizat prin orașe – căci protestele au loc în multe orașe din țară și de peste hotare – dar, nu se înregistrează nici măcar o stricăciune. Foarte posibil, adună și hîrtiile în urma lor”, notează inpolitics.ro.

CITEŞTE ŞI: Cine controlează protestele anti-Roșia Montana și ce doresc ei

Sursa citată mai scrie că opoziţia faţă de exploatarea cu cianuri este doar un pretext şi o „glumă bună”, în spatele căreia se ascund cu totul alte interese: „Mult mai probabil, segmentul Piața Universității-Piața Unirii din București e altceva decît terenul unor proteste autentice. Este un uriaș cat-walk, pe care are loc, de 15 zile încoace, defilarea și prezentarea noii colecții politico-electorale 2014. Roșia Montană e pretextul ca o anumită grupare de oameni să se plimbe în fața opiniei publice nu pentru a protesta, ci pentru a se prezenta. Pe soclul acestor mișcări urmează, în mod cert, să se cocoațe o nouă construcție politică, fie ea partid sau altceva. O construcție cu țintă precisă: alegerile prezidențiale 2014. O construcție cu o misiune extrem de importantă, aceea de a determina alegerea candidatului potrivit, cu scorul potrivit„.

„(…) marea provocare e identificarea unei șmecherii electorale care să mobilizeze din nou electoratul românesc – disperat și dezamăgit, mai ales după ce USL a înșelat atît de jalnic așteptările – la urne. E nevoie de ceva nou și spectaculos, pentru că vechile figuri de partid, oricare ar fi el, nu mai prind, iar vechile campanii, anticorupție ori pro-bunăstare, nu mai sunt crezute”, mai scrie sursa citată.