INPS Italia trebuie să plătească 10.000 de euro unei badante după ce i-a anulat Venitul de cetățenie

INPS Italia este obligat să plătească despăgubiri unei femei care a lucrat cu mulți ani în urmă ca badantă în provincia Trento.

11 ian. 2023, 16:50
INPS Italia trebuie să plătească 10.000 de euro unei badante după ce i-a anulat Venitul de cetățenie
INPS Italia, obligat să despăgubească o badantă cu 10.000 de euro

Institutul Național de Protecție Socială din Italia va trebui să plătească 10.000 de euro unei femei care a lucrat în trecut ca îngrijitoare, după ce i-a revocat dreptul la Venitul de cetățenie. Badanta avea dreptul la acest ajutor social din partea statului italian.

Potrivit informațiilor INPS, femeia nu locuise în ultimii 10 ani în Italia, aceasta fiind o condiție de bază pentru a beneficia de ajutor și i s-a cerut rambursarea sumelor încasate în perioada octombrie 2020 – noiembrie 2021.

Citește și: Cât câştigă o badantă în Italia, în decembrie. Care sunt obligaţiile şi drepturile acestei categorii de angajaţi

Pentru că lucrurile stăteau, de fapt, altfel, femeia a mers în instanță, potrivit Rai News. În cauză, femeia a demonstrat, prin plata contribuțiilor, că a lucrat în Italia mai mult de 10 ani, continuu. Din cauza unor probleme administrative, reședința nu i-a fost modificată în urma schimbării angajatorului.

Femeia va primi de la INPS despăgubiri de 10.000 de euro pentru anularea sumei necuvenite. Totodată, acesteia i se va reactiva dreptul de a primi Venitul de cetățenie.

„Neîncasarea Venitului de cetățenie” i-a „periclitat dreptul la o existență autonomă și demnă”, a scris judecătorul în ordonanță. Femeia a demonstrat că a avut probleme financiare în perioada în care nu a primit ajutorul din partea statului italian.

Citește și: Românii pot beneficia de pensie pentru anii lucraţi în statele UE. Condiţiile pentru a încasa „pensie comunitară”