Cât câştigă o badantă în Italia, în decembrie. Care sunt obligaţiile şi drepturile acestei categorii de angajaţi

În decembrie, badantele din Italia vor primi așa-numitul al 13-lea salariu. Este vorba despre o primă de Crăciun de care beneficiază toți angajații.

12 oct. 2022, 14:17
Cât câştigă o badantă în Italia, în decembrie. Care sunt obligaţiile şi drepturile acestei categorii de angajaţi

Cu pachetul salarial pe care-l vor primi în decembrie, îngrijitoarele și asistenții de familie din Italia vor primi un salariu dublu față de lunile anterioare. Întrucât nu există deduceri pentru Irpef, tocmai pentru că angajatorii nu sunt înlocuitori de taxe, există obligativitatea ca salariul pe o lună suplimentară să fie identic cu salariul pe luna obişnuită.

Aceste categorii de angajaţi sunt favorizate şi asta deoarece alte sectoare de muncă nu beneficiază de deduceri pentru a treisprezecea lună. Aceste deduceri sunt disponibile doar pentru 12 luni, prin urmare a treisprezecea lună este ușor mai mică decât plata lunară obișnuită, scrie stiridiaspora.ro

Cât câştigă o badantă în Italia. Această categorie de angajaţi are dreptul să solicite un avans din indemnizația de concediu

Îngrijitorul are dreptul să ceară în luna decembrie un avans din indemnizația de concediu. Altfel spus, în loc să o încaseze la sfârșitul raportului de muncă, îngrijitorul poate solicita un avans de 70% în fiecare an, avans care va fi plătit odată cu fișa de plată din decembrie.

Citeste si O badantă din Italia a devenit milionară după moartea bătrânului pe care l-a îngrijit. Care a fost reacția rudelor bărbatului decedat

Într-un calcul simplist, un îngrijitor pune deoparte mai mult sau mai puțin de un salariu pe an ca indemnizație de concediu. Pornind de la îngrijitorul cu un salariu de 1.000 de euro, cum este cel menționat mai sus, va fi mai mult sau mai puțin de 1.000 suma pusă deoparte în timpul anului. Același lucrător va putea solicita 70 la sută din acești 1.000 de euro, adică 700 de euro în avans drept indemnizație de concediere.

Îngrijitorul nu este obligat să-i comunice angajatorului motivul pentru care solicită avansul. În plus, pentru sectorul intern nu există nicio regulă care să prevadă că avansul poate fi solicitat numai după cel puțin opt ani de serviciu la același angajator. În astfel de cazuri, indemnizația de concediere acumulată și care poate fi obținută în avans trebuie să fie proporțională cu lunile lucrate. Spre exemplu, pentru o persoană care a lucrat doar șase luni, TFR acumulat pentru un salariu mediu de 1.000 de euro este egal cu 500 de euro. Prin urmare, avansul care poate fi obținut va fi de 350 de euro, potrivit Pensioni e fisco.

Amenzi uriaşe pentru angajatorii care nu respectă badantele în Italia

Italia însăsprește regulile pentru familiile care angajează îngrijitoare, menajere sau babysitter. Angajatorii care nu respectă badantele riscă amenzi de până la 1.500 de euro. Autoritățile italiene au emis un nou decret care are ca scop creșterea protecției lucrătorilor casnici.

„Decret Transparență” – Decretul Legislativ nr. 104/2022, extinde obligațiile de informare pentru menajere, badante și dădace în Italia. Potrivit noilor reglementări, angajatorii care nu comunică toate informațiile în momentul angajării personalului și nu respectă decretul pot fi amendați cu o sumă de până la 1.500 de euro.

Citeste si Povestea emoţionantă a lui Marius, românul care doarme pe străzile din Italia împreună cu câinele lui, Cappuccino

Ministerul și Inspectoratul Muncii din Italia au publicat mai multe circulare care furnizează informații utile angajatorilor cu privire la modul de a furniza corect informații badantelor, menajerelor și dădacelor.

Decretul Transparenței urmărește crearea „condițiilor de muncă transparente și previzibile în Uniunea Europeană”, așa cum se precizează în Directiva (UE) 2019/1152 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 pe care o pune în aplicare Decretul 104/2022.

Noua lege nu se limitează doar la a cere ca aceste informații să fie incluse în contractele stipulate, ci obligă să integreze toate contractele existente chiar dacă sunt semnate înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări, adică din luna august.