HAOS la DNA, înregistrare halucinantă între două nume importante: Nimeni nu mai ascultă de nimeni. Update: Reacţie Anca Jurma

Publicat: Marţi, 18 Decembrie 2018 17:50 // Actualizat: Miercuri, 19 Decembrie 2018 11:08 // Sursa: romaniatv.net

G4media.ro prezintă o înregistrare halucinantă între Anca Jurma şi Florentina Mirică despre haoul din DNA. Cele două procuroare discută și despre faptul că dosarele DNA privind corupția din vămi, fondurile Oficiului pentru protecția martorilor sau ale DIPI (serviciul secret al MAI) nu au reușit să diminueze corupția. ”Suntem chiar cooperativa munca în zadar!”, spun ele. Denunțuri ar mai fi, oamenii mai vorbesc, dar nu are cine să lucreze dosarele, spun cele două. Jurma și Mirică ajung la concluzia că interimatul la șefia DNA este nimicitor pentru instituție pentru că ”la ora actuală nimeni nu mai ascultă de nimeni în instituție”.

UPDATE. Procurorul șef al DNA sustine, intr-un raspuns la o solicitare la STIRIPESURSE.RO, că discutia cu Florentina Mirica, aparuta in spatiul public, a avut ca scop cautarea unor cai de revitalizare a activitatii DNA, mentionand ca nu i s-a cerut acordul pentru înregistrarea convorbirii, in birou nefiind prezente si alte persoane. Anca Jurma a precizat ca se va abtine sa solutioneze plangerea facuta de Florentina Mirica la decizia de clasare a dosarului lui Petre Toba.

“- Am avut o discuție profesională cu o colegă, în biroul meu, discuție în care încercam să căutăm împreună căi de revitalizare a activității D.N.A. prin anchete corecte privind infracțiuni de corupție care ne sunt sesizate, în contextul în care instituția era supusă unor atacuri continue. Discuția nu a fost nicidecum ocazionată de soluționarea vreunui dosar anume.

- Discuția a urmărit încurajarea găsirii unor soluții pentru a ne putea îndeplini în continuare misiunea și rolul prevăzute de lege, întrucât climatul ostil instituției instaurat de aceste atacuri putea crea o impresie falsă despre activitatea D.N.A. în ansamblu și risca să afecteze lupta împotriva corupției. 

- Dacă aș fi știut că port o discuție publică, în mod sigur nu aș fi folosit metafore pentru a-mi ilustra argumentele și nu aș fi făcut unele considerații și aprecieri de moment. Precizez că nu mi s-a cerut consimțământul pentru a-mi fi înregistrată convorbirea. În birou nu se mai aflau alte persoane.

- În ceea ce mă privește, nu voi înceta nici o clipă să îi apreciez și să-i respect pe colegii mei din D.N.A. și să acord încredere tuturor celor care își desfășoară activitatea cu respectarea legii și a deontologiei profesionale. 

- Nu pot însă să nu dezaprob modul în care colega mea a înțeles să își exprime o nemulțumire profesională. Gestul este cu atât mai reprobabil cu cât doamna procuror și-a asumat și dezvăluirea unor aspecte privind dosare înregistrate la D.N.A.   

- Având în vedere că în acest moment, pe masa mea se află o plângere a doamnei procuror împotriva ordonanței de infirmare a rechizitoriului întocmit de domnia sa, și pentru a nu exista nicio suspiciune de părtinire din partea mea, ca urmare a demersului mediatic pe care aceasta l-a făcut, voi formula o declarație de abținere”, a declarat Anca Jurma, intr-un punct de vedere transmis STIRIPESURSE.RO.

"Biroul de Informare şi Relaţii Publice precizează că, în cursul zilei de vineri 14 decembrie 2018, G4Media a solicitat, într-adevăr, un punct de vedere al doamnei procuror şef, Anca Jurma, dar cu referire strict la un fragment de 6 rânduri conținând o alăturare apocrifă a unor cuvinte. Chiar și așa, domnia sa și-a manifestat disponibilitatea de a avea o discuție clarificatoare cât mai rapid, după cum atestă și răspunsul scris transmis de B.I.R.P. . Cu toate acestea, reprezentanții G4Media nu au dorit sa afle, în mod direct, opinia acesteia", mai arata raspunsul DNA.

Este vorba despre înregistrarea unei discutii dintre Anca Jurma si Florentina Mirica, plecata recent de la DNA, publicata de jurnalistii G4Media. In înregistrarea publicata, sefa interimară a instituției se plânge de lipsa de curaj a procurorilor din cadrul instituției, pe care îi compară cu niște șoareci.

_______

Vezi mai jos pe larg discuția înregistrată în data de 29 octombrie 2018 dintre șefa interimară a DNA, Anca Jurma și procuroarea Florentina Mirică:

”JURMA: ”…DNA-ul, din păcate, acuma nu că sunt eu pesimistă, dar… Analizele astea pe care le fac, îți dai seama ce plajă largă am acoperi, din diverse domenii. Chiar aproape tot spectrul corupției, de exemplu în sistemul medical.

MIRICĂ: Am disjungere din dosarul ăsta, încât am putea să mai muncim 10 ani. Când lucram în dosarul ăsta, am văzut că a ieșit pe presă un caz interesant la americani, aproape similar, dar nu cu conexiuni atât de sus, în casa de sănătate, nu pe funcționari. (…)

JURMA: Dar asta-i foarte deprimant! Deci înseamnă că suntem chiar cooperativa munca în zadar!

MIRICĂ: Dar asta a fost experiența în toate domeniile unde am făcut. În vămi s-a furat la fel, s-a făcut șpagă la fel ca înainte, după ce am acționat. În dosarele astea cu D.I.P.I., au militarizat D.I.P.I. și l-au scos din competența noastră și au fost înlăturați ăia care au denunțat și toți ăia care au depus mărturie pe tema asta și s-a reîmprospătat personalul și întrebare de examen a fost dacă întâlnesc o fraudă o denunță la Parchet sau o spun doar șefilor? Deci nu mai e D.I.P.I., nu ne mai putem atinge de fondurile operative, pentru că sunt toți militarizați, iar procurorii militari nu se ating de ei. Ăștia, ce am mai avut, Oficiul de protecție a martorilor, se fură în continuare la fel, adică vin și îmi spun același tip de fapte, fondurile de protecție a martorilor.

JURMA: Dar denunțuri mai fac sau s-au potolit cu denunțurile?

MIRICĂ: Da, mai fac.

JURMA: Adică mai putem face dosare pe zona asta?

MIRICĂ: Da, am înregistrat dosar și anul ăsta, dintre ei. Și de la martori și de la ofițeri. Cine să le lucreze?

JURMA: Păi, cum cine? Ai scăpat de dosarele cu magistrați.

MIRICĂ: Păi, dar eu de magistrați? Eu de trei ani muncesc în continuu pe de-astea cu 100, cu 20, cu 30, cu…

(…)

JURMA (foto): Ai încredere în Volintiru (șeful interimar al Secției a I-a de combatere a corupției din cadrul DNA – n.r.)? Să-i dai lui, să repartizeze el, nu lui BADEA (Dan Gabriel Badea, procuror DNA, Secția a I-a – n.r.) sau știu eu altei loaze, ci unui coleg… adică și-așa nu mai vin denunțători la D.N.A., și-așa nu mai avem, nu știu cine mai…

MIRICĂ: Păi și cui să-i dea?

JURMA: Nu știu. Tu-i știi mai bine pe colegi.

MIRICĂ: Bun, deci la mine ce se vine, cum se vine acum, în ultima vreme, sunt lucruri de trudă, nu sunt de-astea plesnite, ochite-plesnite.

JURMA: De trudă, dar or fi și colegi…

MIRICĂ: De trudă… toți sunt încărcați, nimeni nu vrea să își asume niciun risc… Mai greu, păi cine să facă? Că noi, cam ne știm acum.

(…)

Și nici nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă.

JURMA: Ei, cine a pus problema asta? Facem dosare, ce Dumnezeu! Asta vi se zice? Eu vă zic una și ei zic…

MIRICĂ: Cam asta se înțelege, că nu trebuie să ne asumăm niciun risc, că trebuie să diminuăm stocul.

JURMA: Cu clasări?

MIRICĂ: Cu clasări!

JURMA: Ei! Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!

MIRICĂ: Într-adevăr, e o bârfotecă de-astea perpetuă și nu pune nimeni osul la treabă.

JURMA: Și cu cât va mai dura mai mult acest provizorat în care n-auzim decât bombe de presă, cu atât se va deteriora DNA-ul! Bine, nu garantez că după ce vine madam Florea 2, se va schimba probabil politica și strategia, nu știu cum. Dar există și posibilitatea, nu știu, tu speri? Să vină cineva care să nu vrea să își bată joc de…?

MIRICĂ: Ai văzut cine-a fost pus la secția aia de…!?

JURMA: Da, am văzut, o specialistă în resurse umane.

MIRICĂ: Deci nu s-a vrut să se facă nimic!

JURMA: Bun, că și-o ia pe Adina Florea adjunctă, e o mișcare deșteaptă!

MIRICĂ: Păi, și știe aia ce să facă?

JURMA: Mă, aia măcar știe urmărire penală! Că n-a lucrat în dosare cu magistrați…

MIRICĂ: Nu prea știe urmărire penală din ce-am văzut eu! Eu pun pariu că ăștia dacă-i anunți… eu dacă îi dau un telefon lui Adina Florea și îi spun: cucoană, vezi că peste 3 zile, în locul cutare, la ora 9 seara, iau șpagă…

JURMA: Aa, am înțeles… stai, nu se poate peste o lună?

MIRICĂ: Da, n-ar ști de unde să o apuce și ce să facă. Deci nu s-a vrut să se mai facă nimic, cred eu.

JURMA: N-au cu cine, n-au cu ce. O să zică, stai să sun la D.O.S., să vedem… pe cine găsesc acolo.

MIRICĂ: În momentul ăsta nu văd nicio soluție. Ar trebui cineva să își asume răspunderea și să facă măcar un dosar bun.

JURMA: Și nou…

(…)

JURMA: V-am zis la ședință: îmi răsună și acum în urechi discuția de la restaurant de lângă mine, cu ăștia doi care făceau afaceri cu primăria, și ziceau: stai liniștit că D.N.A.-ul a murit, procurorul general e în evaluare, pe ăștia au căzut controalele, Dumbravă de la SRI s-a dus, deci nu mai e nicio problemă!

MIRICĂ: Tu dacă își dorești lucrul ăsta, cred că poți să fii motorul unor astfel de chestii. Să spui: hai să, avem indiciul că în domeniul ăsta se face șpagă, hai să constituim niște echipe de lucru, uite Secția a II-a să-și ia achiziția asta, Secția I să-și ia chestia asta, concentrați resursele pe…

JURMA: Da, dar pornind de la ce indicii, că la mine nu ajung astea? Îmi zici tu? Ai? Nu știu, de unde pornim? Sau pe anchete de presă, pe niște denunțuri, pe ce…

MIRICĂ: Uite, cere dosarul… Ăăă… hai, să n-o luăm pe dosare deja existente, că îmi bag eu nasul unde nu îmi fierbe oala. (…)

Ascultă aici un fragment audio

JURMA: Deci mai există oameni dispuși să vorbească cu noi?

MIRICĂ: Există, dar să fim serioși!

JURMA: Îhm.

MIRICĂ: Dacă crezi că ai autoritate să impui o astfel de treabă…

JURMA: Da, e bună întrebarea, nu știu dacă am autoritatea asta.

MIRICĂ: Scuze că mă exprim așa!

JURMA: Nu, nu…

MIRICĂ: Sunt pragmatică! Dar la ora actuală nimeni nu mai ascultă de nimeni în instituție.

JURMA: Asta văd, din moment ce una vorbesc cu… Bine, adjuncții sunt… ăă… nu știu cum să mă exprim… disperați cumva! Caută! Nu știu… ăă… nimeni nici nu… nu știu…

MIRICĂ: Sunt de grădiniță, că au mai venit și pe la mine… și cu de-astea de grădiniță. Domn’e, eu nu mă bag în discuții de genul ăsta, nu cu râcă, cu…

JURMA: Da…

MIRICĂ: …să plătim polițe. Să ne asumăm, am fost toți, ce-mi spui mie? Nu merge să mă iei să mă întărâți împotriva lui Tițian (judecătoarea Dana Tițian, consiliera fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi – n.r.), a lui Kovesi, a lui ăla, a lui ăla… Cu mine n-a avut nimeni nicio treabă, eu mi-am făcut singură dosarele!

JURMA: Da, tu, dar au existat și oameni slabi, care nu au gândit probabil cu creierul lor, au crezut că fac pe plac cuiva și au făcut…

MIRICĂ: Eu am dubii aici! Sincer! Eu am dubii că cineva l-a luat pe Popovici (Gheorghe Popovici, fostul șef al Secției a I-a din DNA, actual adjunct la Secția a I-a – n.r), sau pe… i-a sucit mâna la ușă, i-a strâns-o…

JURMA: Dar știi cum se face: Dom’le, șefului i-ar plăcea să vadă chestia asta! Da, sună bine un dosar cu Ponta! Da, ok, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă o prostie!

MIRICĂ: E vina celui care semnează! Întotdeauna ăla își asumă răspunderea! Eu o apreciez pe doamna Tițian, când am avut nevoie de practică, pentru că n-am timp să citesc atât de mult pe cât mi-aș dori, ei bine, ea e enciclopedie, orice problemă de drept ai, ea are undeva acolo, eu mă mir că nu scrie cărți, n-are timp, săraca!

JURMA: Asta, da, fiindcă tu ai un tip de personalitate, dar sunt mulți alții care au o personalitate mai flexibilă, ca să zic așa!

MIRICĂ: Bun, oamenii ăia să răspundă pentru ce au făcut! E problema lor! Dar acum să stăm să analizăm niște lucruri… Să ne vedem de treabă! Nu-i treaba altora să spună de ce au făcut ăia așa, dacă va fi cazul vor răspunde, stăm acum să pierdem timpul cu…

JURMA: Da, asta se întâmplă pe aici. Ăsta-i sportul…

MIRICĂ: Și Nistor (primul-adjunct la șefului DNA, Călin Nistor – n.r.)… nu înțeleg! Eu abia aștept să îl prind singur și să îi zic că nu e cazul să se umfle atâta! Eu atât îmi amintesc că era televizorul deschis și a apărut dumnealui pe ecran și mă mir că nu s-a crăpat ecranul, când a fost cu Pescariu și cu Florică (denunțătorii din dosarele Microsoft – n.r.), când a spus că beneficiază de impunitate pentru că au făcut denunț. Bun! Făcuseră denunț cu privire la ce? Pe mită ai impunitate, dar pe complicitate la abuz în serviciu? Nu se crăpa ecranul, când ieși tu și spui lucrul ăsta? Și acum vine și spune că alții au fost slugi și că el a fost…

JURMA: Da, da, da, fiecare el a fost singurul care a ținut steagul dreptății și ceilalți, nu!

MIRICĂ: Să-și aducă aminte cum a vorbit în numele instituției în cazul ăsta cu Florică și Pescariu! Unde cine are habar de drept putea să vadă din avion că nu avea dreptate!

JURMA: Da.

MIRICĂ: Fiecare să își vadă de treabă…

JURMA: Volintiru poate fi un motor? Sau și el are?

MIRICĂ: În opinia mea…

JURMA: Da.

MIRICĂ: … că atât pot să spun.

JURMA: Popovici nu-l pun la socoteală, cu el m-am lămurit din prima. Pe Volintiru îl văd că are și el niște polițe, se tot fac… nu știu, treaba lor…

MIRICĂ: Volintiru, dintr-un anumit punct de vedere e mai rău decât Popovici, pentru că are două fețe. Și n-are verticalitate.

(…)

Eu zic că tu poți să gestionezi lucrurile, nu… E greu în postura asta interimară…

JURMA: E foarte greu, pentru că nu am practic niciun mandat, din partea nimănui, e… Ai văzut Game of Thrones?

MIRICĂ: Nu.

(…)

Nu sunt oameni răi, în general.

JURMA: Chiar și Bulancea (Marius Bulancea, șeful Secției a II-a de combatere a infracțiunilor conexe corupției din DNA, fost consilier al Laurei Codruța Kovesi, procurorul de caz din dosarul Elenei Udrea – n.r.) Bulancea câteodată este atât de fixist pe opiniile lui, atât de direcționat, încât mi-e greu să vorbesc cu el. Deși pe el îl consider de departe cel mai, nu știu, onest!?

MIRICĂ: Păi, asta voiam să îți spun, că…

JURMA: … trecând peste faptul că și știe multă carte…

MIRICĂ: Toți au părți bune, dar aici e măiestria ta cum să le îmbini, să le gestionezi, să reușești să faci să conlucreze părțile astea bune.

JURMA: Da. Și cu sentimentul că ok, poate mai stau o săptămână, poate mai stau două, poate mai stau o lună, poate mă apuc eu să răscolesc rahatul pe aicea și voi ziceți: hai, măi, las-o și pe-asta în durerea ei!

MIRICĂ: Nu, eu nu sunt genul ăsta! Eu apreciez pe cineva care muncește și care vrea să facă ceva. Și eu sunt dezamăgită. Aici trebuie cineva care are autoritate și poate să închege lucrurile. Poate cineva ar trebui să ia dosarele astea, să se uite în ele efectiv. Când noi facem controlul ăla operativ, poți să te uiți în ele și cam ce ar putea să vizeze și să îl chemi: ce faci cu dosarul ăsta? Știu că nu ești șef de secție, dar poate faci echipă cu șeful de secție.

JURMA: Păi, da, dar după ce mi-ai zis că este… nu știu, îl văd și pe ăsta temător.

MIRICĂ: E problema lui, asta, că el e temător.

JURMA: Aș putea să îl chem și să îl întreb pe el: băi, care crezi tu că sunt dosare care chiar ar putea să iasă ceva?

MIRICĂ: Habar n-are! Pentru asta cineva trebuie să se uite în ele. Nu s-a uitat nimeni în dosare, pentru că controlul operativ se face… fiecare își dă câte o fițuică acolo, cu ce a făcut în el, nu se uită nimeni efectiv în dosare. Eu știu că sunt dosare care au potențial, sunt procurori care stau cu rechizitoriile în fișet. Nu vor să își asume răspunderea. Cu anchete terminate, cu probe.

JURMA: Că nu-i momentul…

MIRICĂ: Da. Dar dacă cineva l-ar chema cu dosarul ăla, poate s-ar pune altfel problema.

JURMA: Da, tot pe Volintiru ar trebui să îl injectez cu adrenalină. Adică: caută, nu știu, caută, vezi, vorbește, cum iei în verificare…

MIRICĂ: Cereți dosarele, șef, adjunct, hai să ne strângem la o masă și să vedem fiecare ce se înțelege din ele….”

Precizările G4Media.ro. Înregistrarea a fost pusă la dispoziția redacției de o sursă judiciară. Sursa a editat înregistrarea pe alocuri, adică a tăiat mici fragmente (fără să altereze sensul), din motive de protecție a unor date personale și care ar putea afecta dosare în curs. Autenticitatea înregistrării a fost confirmată de procuroarea Florentina Mirică, care însă nu a dorit să facă alte comentarii, invocând faptul că nu mai face parte din DNA. G4Media.ro a solicitat un punct de vedere și șefei DNA, Anca Jurma, dar până la ora publicării acestui articol, nu a răspuns întrebărilor noastre.

Contextul discuției dintre procuroarea Florentina Mirică și șefa interimară a DNA, Anca Jurma. Din explicațiile oferite de sursă, procuroarea Florentina Mirică discuta cu șefa interimară a DNA, Anca Jurma, înainte de infirmarea și clasarea rechizitoriului DIPI 2. Mirică a vrut să îi timită în judecată pe foștii șefi ai serviciului secret al MAI și pe fostul ministru de Interne Petre Tobă într-un al doilea dosar penal legat de deturnarea fondurilor operative (destinate descoperirii faptelor de corupție) pe petreceri, băutură, parfumuri, lux și protocol.

După discuția cu Jurma, pe data de 9 noiembrie, șeful interimar al Secției a I-a din DNA, procurorul Dănuț Volintiru, a infirmat și clasat rechizitoriul lui Mirică referitor la modul în care au fost utilizate fondurile operative ale serviciului secret din Ministerul de Interne, argumentând între altele că petrecerile șefilor DIPI cu bani din fondurile operative erau, în realitate, „nevoi operative care ţin de desfăşurarea activităţii instituţiei”. După închiderea dosarului, procuroarea Mirică a plecat din DNA și s-a transferat la Parchetul Capitalei.

Cine sunt cele două procuroare care discută în înregistrare

Anca Jurma a fost delegată interimar șefă a DNA pe 9 iulie de către procurorul general al României, Augustin Lazăr, după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată de către președintele Klaus Iohannis, obligat de CCR. Ministrul Justiției Tudorel Toader și-a dat acordul pentru numirea Ancăi Jurma. Ea a fost consiliera Laurei Kovesi și este fiica lui Nicolae Cochinescu, fost procuror-general în 1996-1997 și fost judecător la CCR între 2001 și 2010. Jurma nu a fost niciodată însă procuror de anchetă și nu a mai condus până acum vreo unitate de parchet.

Florentina Mirică trece drept un procuror apropiat de Laura Codruţa Kovesi.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Anca Jurma anchete DNA dna Florentina Mirică
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7205
RON
25 Jun
noapte 19 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H