Înregistrări pe care Băsescu le-ar fi vrut DISTRUSE. Cum apăra preşedintele proiectul Roşia Montană VIDEO

Traian Băsescu se declară împotriva proiectului privind exploatarea minieră de la Roşia Montană, după ce până mai acum un an era unul dintre susţinătorii acestuia. Mai mult, în urmă cu doi ani, şeful statului a ajuns chiar să jignească localnici de la Roşia Montană care nu voiau nici în ruptul capului să-şi piardă agoniseala pentru a facilita demararea lucrărilor.

RomaniaTV.net
19 sept. 2013, 18:35
Înregistrări pe care Băsescu le-ar fi vrut DISTRUSE. Cum apăra preşedintele proiectul Roşia Montană VIDEO

În 2011, Traian Băsescu milita acerb pentru proiectul Roşia Montană. A fost de mai multe ori la Alba, ca să-i convingă pe localnici că investiţia va genera locuri de muncă în zonă şi că statul român ar avea de câştigat de pe urma acestui proiect minier.

Acum, când şeful statului şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul Roşia Montană, întregistrările de la discuţiile cu localnicii îl deranjează teribil şi a făcut trimitere la ele în urmă cu câteva zile, la Ţebea.

Traian Băsescu s-a arătat deranjat că localnicii nu vor să renunţe la pământuri şi că discuţia a ajuns în presă: „Am avut o discuţie cu ei la Roşia Montană şi unul din ei, deşi era în întâlnire cu preşedintele României, m-a înregistrat, ca un om de cea mai joasă speţă”.

În imaginile din 2011 se vede cum Traian Băsescu a mers chiar până la jigniri în timpul discuţiilor cu localnicii de la Roşia Montană, care se opuneau demarării proiectului. Atunci când un localnic, Eugen David, i-a spus că nervii oamenilor din Roşia Montană sunt întinşi la maximum, preşedintele Băsescu i-a spus să părăsească încăperea în care aveau loc discuţiile. „M-am săturat de nepoliticoşi şi de mitocani”, le-a spus Băsescu reprezentanţilor comunităţii din Roşia Montană.

Când acelaşi localnic i-a spus preşedintelui că nu se va lăsa scos de pe proprietatea sa decât cu armata, „ca pe vremea lui Ceauşescu”, Băsescu i-a spus că are un comportament de „bolşevic”.

De atunci, şeful statului a avut mai multe ieşiri prin care susţinea proiectul Roşia Montană. În 2011, el spunea că România „are nevoie de acest aur pentru a-l duce în rezerva BNR”, iar nu mai departe de anul trecut le cerea guvernanţilor să dea avize pentru începerea exploatării. „Datorită demagogiei şi laşităţii demnitarilor români, investiţia de la Roşia Montană stă blocată din 1997. Ceea ce vă cer, d-le ministru: Daţi rapid avize, dacă nu spuneţi nu investitorului”, spunea Băsescu în 2012.