INS: Câştigul salarial nominal net a coborât în februarie cu 2,8%

Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 2,8% în februarie față de luna precedentă, la 2.236 lei, ca urmare a acordării în lunile precedente a primelor ocazionale și a nerealizării producției, cea mai mare diminuare fiind consemnată în sectorul fabricării produselor din tutun, cu 41%, la 3.809 lei, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

07 apr. 2017, 07:32
INS: Câştigul salarial nominal net a coborât în februarie cu 2,8%

„Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), de 5.631 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.351 lei). Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 114,5%. Indicele câștigului salarial real a fost de 97,3% pentru luna februarie 2017 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 170%, cu 4,7 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna ianuarie 2017′, informează INS.

În luna februarie 2017, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic față de luna ianuarie 2017, ca urmare a acordării în lunile precedente a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanțe sau sărbători, al 13-lea salariu), drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou).

De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna februarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte) sau a angajărilor de personal cu câștiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în domeniul fabricării produselor din tutun, cu 41,1%, respectiv cu 32,4% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale).

O scădere între 10,0% și 22,5% a fost consemnată în activități de editare, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv, activități de asigurare și fonduri de pensii), intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), depozitare și activități auxiliare pentru transport, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, tranzacții imobiliare.

De asemenea, a fost o diminuare a câștigurilor, între 4,5% și 10%, în domeniul fabricării altor produse din minerale nemetalice, activități profesionale, științifice și tehnice, telecomunicații, comerț cu ridicata și cu amănuntul, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, activități de servicii anexe extracției, captarea, tratarea și distribuția apei, extracția minereurilor metalifere.

Creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de aplicarea prevederilor legale, precum și de acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri, de realizările de producție ori încasările mai mari (funcție de contracte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de spectacole, culturale și recreative, cu 12,9%, respectiv cu 7,7% în alte activități de servicii, între 4,5% și 6,5% în sectorul fabricării de mobilă, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, fabricarea produselor textile, colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor (inclusiv activități de recuperare a materialelor reciclabile; activități și servicii de decontaminare).

Au mai urcat cu 2% — 4,5% câștigul în tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), hoteluri și restaurante, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), alte activități industriale, agricultură, vânătoare și servicii anexe.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în administrație publică (+7,5%) și în învățământ (+2,5%). Câștigul salarial mediu net a scăzut ușor în sănătate și asistență socială (-1,2%) comparativ cu luna precedentă.