INS: Numărul de pensionari a scăzut în ultimul an, iar mensia medie a crescut

Numărul pensionarilor din România a ajuns la 5,25 milioane în al treilea trimestru din acest an, în scădere cu 46.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce pensia medie a crescut cu 6,5% într-un an, la 951 de lei (213 euro), potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

16 dec. 2016, 08:21
INS: Numărul de pensionari a scăzut în ultimul an, iar mensia medie a crescut

Raportul dintre numărul de pensionari şi cel de salariaţi a rămas la 9 la 10, ceea ce înseamnă că 10 angajaţi activi susţin nouă pensionari, dar acest raport variază de la un judeţ la altul.

În timp ce în Bucureşti sunt cinci pensionari la zece salariaţi, în judeţul Teleorman raportul este de 17 vârstnici la 10 salariaţi. În Giurgiu se înregistrează cea mai mică pensie, de 748 de lei, cu o diferenţă de peste 400 de lei faţă de pensia maximă, primită de persoanele din Bucureşti, care se ridică la 1.181 de lei.

La nivel naţional, pensia medie lunară a fost de 951 lei, mai mare cu 0,8% faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 de lei, nivel identic cu cel din trimestrul al doilea.

Raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,3%, comparativ cu 53,7% în trimestrul precedent.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari, din care 89,1% sunt cei cu pensie de asigurări sociale de stat.

Totodată, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75,3%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, în timp ce persoanele care s-au pensionat anticipat sau anticipat parţial au reprezentat 1,8%.

Există şi 568.200 de beneficiari de indemnizatie socială, care au pensia minimă de 400 de lei pe lună achitată tuturor celor înscrişi în sistemul public de pensii, indiferent cât de puţin au cotizat la acesta.

Creşterea puterii de cumpărare a pensionarilor în al treilea trimestru a fost de 0,9%, în condiţiile în care raportul dintre creşterea pensiilor şi inflaţie, indicator care măsoară creşterea preţurilor, a fost de 100,9%.

Citeşte şi Ministrul Muncii Dragoş Pîslaru: În anul 2017, valoarea punctului de pensie se majorează cu 5,25%


loading...
Partenerii noștri