INS: Prețurile în construcţii şi la produsele de bază vor exploda până în decembrie

Conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică, preţurile în construcţii şi în comerţul cu amânuntul vor creşte alarmant până în luna decembrie.

28 oct. 2021, 12:16
INS: Prețurile în construcţii  şi la produsele de bază vor exploda până în decembrie

Prețurile în construcţii şi în comerţul cu amănuntul vor exploda până în decembrie, potrivit estimărilor făcute de manageri. De asemenea, conform specialiştilor, în perioada următoare se estimează o stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, în comerţul cu amănuntul şi servicii şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii.

Prețurile în construcţii şi în comerţul cu amănuntul vor exploda până în decembrie

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă, potrivit News.ro. 

„În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra creştere accentuată (sold conjunctural +59%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%)”, arată datele INS, conform sursei citate.

Citeşte şi Criza containerelor ar putea afecta Crăciunul. Avertismentul unui căpitan de navă: „Scoateţi cardul şi mergeţi la shopping, de Crăciun s-ar putea să veniţi cu mâna goală”

Potrivit estimărilor din luna octombrie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -12%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +49%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +2%). Volumul comenzilor  adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%).

Citeşte şi Compensarea facturilor la energie şi gaze naturale. Toate detaliile despre OUG care intră în vigoare luna viitoare

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +19%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +44%).

Conform estimărilor din luna octombrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -1%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +21%).


loading...
Partenerii noștri