ÎNSCRIERE GRĂDINIŢĂ: Care sunt criteriile de departajare. Ce recomandări face ISMB

Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare, grupa mijlocie şi grupa mică.
Alina Costache
20 mai 2019, 06:02
ÎNSCRIERE GRĂDINIŢĂ: Care sunt criteriile de departajare. Ce recomandări face ISMB

UPDATE: Inspectorul şcolar general al municipiului Bucureşti, Ioana Mihaela Neacşu, le recomandă părinţilor să nu amâne înscrierea copiilor la grădiniţă, pentru că altfel există riscul ca unitatea vizată să nu mai aibă locuri disponibile.

Ea a amintit că prima etapă de înscriere a copiilor la grădiniţă a început luni şi se va derula până pe 8 iunie, iar a doua etapă este programată în perioada 25 iunie – 20 iulie.

„Doresc să recomand cu căldură părinţilor să nu amâne înscrierea copiilor pentru luna august, fiindcă noi vom avea o a doua etapă de înscrieri, care începe pe 25 iunie până pe 20 iulie, după care în 30 iulie până în 31 august avem etapa de ajustări, astfel încât copiii care au rămas neînscrişi în urma acestor prime două etape să poată fi înscrişi pe locurile disponibile”, a precizat Neacşu.

Potrivit inspectorului şcolar, locurile nu pot fi suplimentate decât până la un anumit nivel, cu acordul cadrului didactic.

„Dacă e nevoie, pentru a asigura cuprinderea tuturor copiilor, (…) asigur pe toţi cetăţenii că vom face eforturi astfel încât să suplimentăm numărul de locuri. În general, şi anul trecut, am reuşit şi am cuprins toate solicitările pe care le-am avut. (…) Noi am acoperit cu cifra de şcolarizare propusă, problema este cum va fi dispersia în teritoriu, fiindcă pot fi foarte multe solicitări la o unitate, mai puţine la altă unitate şi atunci eu mi-aş dori ca fiecare părinte să-şi ducă copilul la grădiniţa de lângă casă”, a explicat Neacşu.

Potrivit acesteia, pentru anul şcolar viitor, la nivelul Capitalei, s-a stabilit un număr de 1.550 de grupe de preşcolari în învăţământul de stat, adică peste 36.000 de locuri.

„La acest moment, s-a încheiat etapa de reînscriere atât în învăţământul de masă, cât şi cel particular. Am depăşit cifra de 26.000 de reînscrişi”, a menţionat Ioana Mihaela Neacşu.

Ea a subliniat că nu vor fi acceptate liste de preînscriere în afara calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. „Sper să nu existe aceste situaţii, fiindcă ne dorim ca toţi copiii în mod echitabil să-şi găsească un loc în sistemul educaţional bucureştean”, a completat Neacşu.

Inspectorul şcolar le-a atras atenţia părinţilor care vor să-şi înscrie copiii la grădiniţe particulare să se asigure că acestea fac parte din reţeaua şcolară aprobată. „Au mai fost situaţii în care părinţii au înscris copiii la unităţi care nu sunt în reţeaua şcolară a municipiului Bucureşti şi în această situaţie noi, Inspectoratul Şcolar, nu avem competenţa de intervenţie pentru a rezolva problemele ce pot apărea ulterior”, a indicat Ioana Mihaela Neacşu.

Ea a făcut precizări cu ocazia participării la inaugurarea unei clădiri multifuncţionale cu laboratoare design vestimentar şi multimedia în curtea Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”.

Înscrierea copiilor la grădiniţă a început luni, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Orarul înscrierilor a fost stabilit de conducerea fiecărei unităţi de învăţământ. El trebuie afişat la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi, eventual, pe site-urile inspectoratelor şcolare.

Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare, grupa mijlocie şi grupa mică.

În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale şi criterii de departajare specifice.

Conform MEN, criteriile generale de departajare sunt: existenţa unui document care dovedeşte că un copil este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii/ un centru de plasament/ plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi); existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte; existenţa unui frate/ a unei surori înmatriculat/ înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă; existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului.

Criteriile specifice de departajare, elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 18 mai nu pot fi discriminatorii şi nu pot include liste de preînscrieri, precizează MEN.

Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învăţământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/ validării cererii-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Victor Ponta, dezvăluirea momentului. Care este povestea pozei de Paște, cu Georgescu și Simion. „Călin s-a supărat!”
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Cât costă să construiești o casă mică de vacanță în 2025. Prețuri actualizate pentru 60 mp
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Moneda națională dispare și va fi înlocuită cu EURO din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Andra Măruță: 'M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Surpriză în cursa pentru Cotroceni: Ce arată cel mai nou sondaj dinaintea alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață