Înscrierea în clasa pregătitoare 2018: Calendarul şi modul de înscriere, în dezbatere la minister

Înscrierea la școală a copiilor se va face pentru anul școlar 2018-2019 în perioada următoare, potrivit calendarului și metodologiei de înscriere puse recent în dezbatere la Ministerul Educației Naționale (MEN). Cererile în prima etapă de înscriere se vor depune în perioada 5-23 martie, urmând ca în aprilie să se facă înscrierile în a doua etapă pentru copiii care nu au fost repartizați din prima. Oricum ar fi, niciunul dintre copiii pentru care s-au făcut cereri de înscriere nu va rămâne nerepartizat până la începutul anului școlar.

13 feb. 2018, 15:11
Înscrierea în clasa pregătitoare 2018: Calendarul şi modul de înscriere, în dezbatere la minister

Și anul acesta, înscrierile celor mici în învățământul primar în anul școlar 2018-2019 se vor organiza tot în două etape, potrivit Proiectului de ordin al MEN privind aprobarea Calendarului și a Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2018-2019, pus recent în dezbatere la minister. Calendarul și modul de înscriere la școală vor deveni oficiale odată ce sunt aprobate de ministru și publicate în Monitorul Oficial.

De principiu, conform calendarului propus, la 26 februarie, se vor afișa la sediile școlilor (eventual și pe paginile lor de internet, dacă au) informațiile care să le permită părinților să afle detalii despre clasele pregătitoare, despre evaluarea psihosomatică a copiilor, obligatorie pentru înscriere, despre criteriile de departajare de la nivelul fiecărei școli și despre lista documentelor necesare la înscriere și programul de completare, scrie avocatnet.ro.

În continuare, potrivit proiectului, părinții ar trebui să aibă în vedere că, în prima etapă de înscriere, lucrurile vor sta în felul următor:

în perioada 27 februarie – 10 martie se va organiza, la fiecare școală, „Ziua porților deschise”, perioadă în care părinții se vor putea duce la întâlniri pentru informare și consiliere;
26 februarie – 23 martie va fi perioada în care se va face evaluarea psihosomatică a celor mici (rezultatul va fi primit în scris, în aceeași perioadă);
5 – 23 martie va fi intervalul de timp în care părinții vor putea completa online sau la școala dorită cererile-tip de înscriere.

La 30 martie vor fi deja publicate listele cu copiii înmatriculați, numărul de locuri rămase libere și lista copiilor neînscriși după prima etapă.

La a doua etapă de înscriere, lucrurile vor sta astfel, potrivit calendarului propus:

în perioada 12-18 aprilie se vor depune cererile de înscriere la secretariatul școlii aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru a doua etapă;
listele finale cu copiii înscriși se vor afișa la 23 aprilie.

În fine, în perioada 24 aprilie – 4 mai se vor rezolva cererile de înscriere pentru copiii care nu au fost înscriși nicărieri nici în a doua etapă. În orice caz, niciun copil nu va rămâne pe dinafară și neînscris în anul școlar 2018-2019.

Cum se va face înscrierea și ce acte vor fi necesare

Cererea-tip de înscriere la clasa pregătitoare se poate completa online sau la secretariatul școlii la care părintele vrea să înscrie copilul. În momentul completării cererii de înscriere sau, după caz, al validării acesteia, părinţii depun și o copie a actului de identitate propriu, precum şi o copie a certificatului de naştere al copilului.

În cazurile în care e necesară evaluarea dezvoltării psihosomatice, părinţii sunt nevoiți să depună şi o copie a rezultatului pozitiv al acesteia, iar în cazurile în care înscrierea se cere la o altă unitate decât şcoala de circumscripţie, părinţii depun și documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare (și care sunt afișate de către fiecare școală în parte).

Atenţie! Înscrierea copilului se poate face doar la o singură unitate de învăţământ.

Repartizarea în prima etapă

Prioritatea la repartizare va fi următoarea:

în primă fază, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat asta prin cererea de înscriere;
în a doua fază, sunt procesate cererile părinților care au solicitat înscrierea la o altă școală decât cea de circumscripție, pe locurile rămase libere;
în fine, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă școală, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri.

Potrivit metodologiei, toţi copiii pentru care se cere înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi în unitatea respectivă. Totuşi, în funcţie de locurile libere, există şi posibilitatea înscrierii în alte şcoli decât cea de circumscripţie.

Ce copii vor putea fi înscriși la școală anul acesta

Ca în cazul înscrierilor care s-au făcut anul trecut, și anul acesta părinții vor fi obligați să-și înscrie copiii la clasa pregătitoare, dacă aceștia împlinesc vârsta de șase ani până la data de 31 august 2018 inclusiv.

Totuși, chiar și părinții micuților care împlinesc șase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018 vor putea să-i înscrie la școală anul acesta, „dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare”, potrivit metodologiei.

Cu alte cuvinte, ei vor putea fi înscriși dacă, în urma evaluărilor copilului de către specialiști, aceștia vor considera că cel mic este pregătit să meargă la școală. În caz contrar, copiii vor putea fi înscriși în grupa mare, la grădiniță.

Citeşte şi Anunţ important pentru elevi! Ministrul Educaţiei anunţă că vrea să schimbe modul de admitere la liceu

 

loading...