Înșelătoria cu apeluri pierdute. Lista numerelor de telefon la care să nu răspundeți niciodată

Printre români circulă un nou tip de înșelătorie prin intermediul rețelelor de telefonie mobile. Atacatorii cibernetici au recurs la apeluri telefonice tip spam prin care încearcă să obțină încrederea şi banii oamenilor vulnerabili.

09 oct. 2023, 22:07
Înșelătoria cu apeluri pierdute. Lista numerelor de telefon la care să nu răspundeți niciodată

Înșelătoria cu apeluri pierdute. Schema apelului pierdut este o nouă metodă prin care se pot fura datele românilor. Atacatorii recurg la această schemă pentru a face foarte ușor rost de bani. Potrivit specialiștilor, aceasta este noua favorită a atacatorilor cibernetici. În spatele acestei scheme se află unul dintre cele mai eficiente trucuri de înșelătorie practicată la nivel global şi de ceva timp şi în România.

Înșelătoria cu apeluri pierdute. Ce presupune noua schemă a atacatorilor cibernetici

Citește și: Cum afli dacă telefonul tău este urmărit. Codurile secrete care îţi arată dacă apelurile şi mesajele tale sunt redirecţionate

Înșelătoria apelurilor pierdute presupune un apel care se încheie în câteva secunde, înainte să apucăm să spunem un cuvânt. În acest fel, în lista de apeluri va apărea un număr necunoscut şi cel mai probabil vom avea un impuls să sunăm înapoi pentru a vedea despre ce este vorba. Specialiștii recomandă să nu facem asta sub nicio formă, deoarece întocmai acesta este principiul fundamental al acestei înșelătorii: să apelăm acel număr necunoscut astfel încât să ne putem expune datele.

La o scurtă analiză veţi putea observa că prefixul după care sunteți sunat este de obicei unul străin. Potrivit victimelor acestor înșelătorii, în momentul în care au sunat înapoi au observat că au fost taxați suplimentar pentru apel. Şi de aici provin banii pe care îi fac aceşti escroci care primesc un procent din aceste taxe, mai ales dacă victima rămâne în apel mai mult timp.

Există niște semnalmente pe care trebuie să le urmărim și la care să avem grijă. Un prim indiciu suspicios ar fi prefixul numărului de la care primim apelul. Specialiștii recomandă evitarea următoarelor prefixe telefonice: 355 (Albania), 225 (Coasta de Fildeș), 233 (Ghana), 234 (Nigeria) și
260 (Zambia).

Citește și: Cum ești spionat de telefon, laptop și televizor. Dispozitivele te pot înregistra fără voia ta

Atacatorii cibernetici îşi actualizează constant bazele de date, aşa că pe lângă aceste prefixe, care sunt cele mai utilizate în acest moment, pot apărea şi altele.

Dacă telefonul face zgomote ciudate în timpul unei conversaţii, îşi pierde puterea bateriei rapid, se supraîncălzeşte sau în mod neaşteptat reporneşte, poate fi un semn indicator că este ascultat!

Mulți sunt îngrijorați că aceste sunete ciudate ar putea însemna faptul că cineva le ascultă telefonul. Ar putea fi posibil, însă înainte să ne îngrijorăm, trebuie să luăm în calcul că este foarte posibil ca aceste sunete să vină și din alte surse, cum ar fi o conexiune instabilă a rețelei de telefonie, deci nu neapărat de la o altă persoană care ne ascultă telefonul.