INSP anunţă primul român infectat cu tulpina indiană a coronavirusului

Potrivit INSP, a fost confirmat primul român cu tulpina indiană a virusului SARS-COV-12. Până pe data de 16 mai 2021, în România au fost confirmate 12 cazuri cu varianta indiană de coronavirus, toate aceste cazuri fiind raportate doar la cetăţeni indieni.

20 mai 2021, 18:36
INSP anunţă primul român infectat cu tulpina indiană a coronavirusului
INSP anunţă primul român infectat cu tulpina indiană a coronavirusului

INSP anunţă primul român infectat cu tulpina indiană a coronavirusului. Este vorba despre un cetăţean român, caz secundar al unui cetăţean indian. Până în prezent nu a fost înregistrat niciun deces.

INSP anunţă primul român infectat cu tulpina indiană a coronavirusului

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (INSP – CNSCBT), până la data de 16 mai 2021 au fost confirmate 12 cazuri de tulpină indiană. Dintre acestea, trei provin dintr-un focar din Colonia Bod, județul Brașov și sunt cetățeni indieni, iar celelalte nouă cazuri sunt dintr-un focar din Orașul Popești-Leordeni, jud.Ilfov.

Dintre cele nouă cazuri raportate în Popeşti Leordeni, 8 sunt cetăţeni indieni, iar unul este cetăţean român.

Până în prezent nu a fost raportat niciun deces.

Dintre acestea, 8 sunt cetățeni indieni, iar unul este cetățean român, caz secundar al unui cetățean indian. Nu a fost înregistrat niciun deces.

Citeşte şi EXCLUSIV | Medicul Virgil Musta, avertisment privind apariţia unui nou val la pandemiei. „Depinde dacă apare o tulpină nouă”

Tulpina indiană în România. Adrian Marinescu: În India a ridicat multe probleme.Trebuie să fim prudenţi

Adrian Marinescu a explicat că încă nu se cunosc multe informaţii despre noua tulpină de coronavirus şi îi îndeamnă pe români să fie prudenţi.

„Trebuie să înțelegem că, atunci când apare o variantă nouă, e doar o chestiune de timp până ajunge peste tot. Sunt de acord că nu sunt suficiente date. Această tulpină indiană, care are două mutații la nivelul proteinei E, este de urmărit în viitor, pentru că ne interesează mai multe lucruri: dacă este mai agresivă, dacă are o virulență care determină mai multe forme severe, şi atunci avem o mare problemă, dacă se transmite mai ușor.

În India a ridicat multe probleme dar știți bine că în India regulile de igienă, distanțarea şi, în general, măsurile de prevenție, sunt mult mai greu de respectat. Este o perioadă în care nu trebuie să fim îngrijorați dar trebuie să fim prudenți.

E important de văzut dacă această variantă virală ajunge să fie predominantă, să aibă impact important, sau va rămâne o situație limitată. Nu putem trage o concluzie legată de agresivitate, nu putem spune că avem mai multe forme severe pentru că e tulpina din India.

Deocamdată, știm că se transmite destul de ușor în afara Europei în condițiile epidemiologice din India”, a explicat Adrian Marinescu la Antena 3.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă: „Mutațiile cresc agresivitatea și fac virusul mai rezistent la vaccinuri”