Valeriu Gheorghiţă: „Mutațiile cresc agresivitatea și fac virusul mai rezistent la vaccinuri”

Tulpina indiană a Covid 19, extrem de contagioasă, a fost descoperită deja în două ţări din Europa. Valeriu Gheorghiţă atrage atenţia că doar vaccinarea ne apără de coronavirus.

25 apr. 2021, 23:09
Valeriu Gheorghiţă: „Mutațiile cresc agresivitatea și fac virusul mai rezistent la vaccinuri”

Valeriu Gheorghiţă a vorbit la Digi24 despre tulpina indiană a SARS-CoV-2, una care a suferit două mutații. Medicul spune că aceste modificări cresc contagiozitatea, agresivitatea și pot face ca virusul să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor. „Vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, una dintre principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției”, subliniază medicul.

„Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Primul caz de infectare cu tulpina indiană COVID-19, depistat într-o ţară din Europa. Autorităţile sunt în alertă
„Categoric, oricând poate să genereze noi mutații. Acestea sunt atent supravegheate la nivel internațional. Nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic.

Este important să continuăm vaccinarea cu vaccinurile disponibile. La momentul actual pot să spun că sunt foarte eficiente, și ne uităm ce se întâmplă în Israel, în Marea Britanie. Sunt țări care au înregistrat un număr extrem de scăzut de decese. Israelul, ieri nu a înregistrat niciun deces, pentru prima oară după atâtea luni. Este o veste extraordinară și tocmai de aceea acest mesaj trebuie să fie foarte bine înțeles”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Primul caz de infectare cu tulpina indiană de COVID în Grecia. Alertă în duminica Floriilor
India înregistrează un nou ”record” mondial al contaminării zilnice cu noul coronavirus, de aproape 350.000 de cazuri de covid-19, şi prelungeşte cu o săptămână carantina la New Delhi

India a înregistrat duminică aproape 350.000 de noi cazuri de covid-19 în 24 de ore – un record mondial -, iar autorităţile locale au decis să prelungească cu o săptămână crantina la New Delhi, relatează AFP.

India, o ţară cu 1,3 miliarde de locuitori, înregistrează o creştere puternică a epidemiei – cu 349.691 de noi contaminări duminică.

Bilanţul zilnic al morţilor din cauza covid-19 a crescut, de asemeneam cu 2.767 – un ”record” naţional de la începutul epidemiei. ”Am decis să prelungim cu o săptămână izolarea”, a anunţat ministrul-şef al Delhi Arvind Kejriwal. ”Ravagiile noului coronavirus continuă şi nu există răgaz”, a adăugat el.

Capitala indiană, care are 20 de milioane de locuitori, este cea mai afectată aglomeraţie de epidemie. O carantină pe o perioadă de o sptămână a fost impusă de luni, cu scopul de a scădea presiunea asupra spitalelor, care se confruntă cu o gravă penurie de oxigen.

Această criză scoate din nou la iveală vechimea sistemului indian al sănătăţii, în timp ce furia creşte împotriva presupusei lipse de pregătire a Guvernului federal împotriva acestui val al epidemiei.