Inspectoratul Școlar Cluj cumpără cu 2.500 de euro un aparat de „ghicit viitorul” în palmă, pentru orientarea în carieră a elevilor clujeni. Dispozitivul este inventat de un român

Elevii din Cluj vor fi testați prin scanarea palmelor pentru a descoperi ce carieră li se potrivește. Totul este posibil datorită unui dispozitiv creat de un român.

25 ian. 2024, 22:14
Inspectoratul Școlar Cluj cumpără cu 2.500 de euro un aparat de „ghicit viitorul” în palmă, pentru orientarea în carieră a elevilor clujeni. Dispozitivul este inventat de un român
Elevii din Cluj vor fi testați cu un aparat de „ghicit în palmă”

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj are un proiect pilot prin care peste o sută de elevi de clasa a XI-a vor fi testați prin scanarea palmelor, cu un aparat nou, pentru identificarea abilităților native pentru viitoarea carieră.

Potrivit reprezentanților ISJ, noul sistem permite realizarea profilului vocațional, altfel decât prin chestionarele clasice interpretate de un psiholog. Chiar dacă s-a precizat faptul că elevii vor fi testați și consiliați psihologic folosindu-se metode clasice, iar noul aparat va fi folosit doar complementar, informația a făcut valuri și a dat naștere unor polemici.

Citește și: Povestea lui Eduard, elevul din Bozna care face naveta zilnic pentru a urma liceul, studiază robotica și muncește în timpul liber

Dispozitivul se bazează pe sistemul MindMi, inventat de fizicianul român Dumitru Grigore. Specialist în cibernetica sistemelor vii, românul este membry al Comisiei de Cibernetică a Academiei Române și deține mai multe brevete de invenție, inclusiv pentru MindMi.

Cu această invenție, fizicianul a fost ales drept câștigătorul primei ediții a concursului național de inovare pentru securitatea națională a PatriotFest, în 2018, dar a luat și premii internaționale, precum cel de la Geneva. Produsele se vând de mai mulți ani în țări precum SUA și Canada, dar și în țări din UE.

„Este un neurostimulator, pe care elevii își pun palmele. Ulterior, sunt supuși unor impulsuri electrice de voltaj foarte mic prin care le este stimulat creierul.

Creierul răspunde înapoi, moment în care scannerul intră în modul de colectare date. Procesul se repetă până se colectează date suficiente la nivel de activitate neurodermală, iar informațiile sunt interpretate de un algoritm inventat de noi”, a explicat Andrei Galoș, reprezentant Psyhometric Systems Cluj-Napoc, pentru cluj24.ro.

Proiectul pilot, denumit „Încotro? Eu?”, va fi demarat în luna februarie și va fi adresat elevilor de liceu din Cluj-Napoca.

„Va fi un proiect pilot care începe în luna februarie și va dura până în iunie, iar în funcție de rezultate vom vedea dacă îl extindem în anul școlar viitor. În prima fază, vor fi 100 de elevi în fiecare lună. Noul sistem îi va ajuta pe elevi să ia decizii legate de carieră”, a spus Marinela Marc, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Citește și: Elevi navetiști lăsați în stații pentru că nu aveau bani de bilet. Scandal pe transportul gratuit al elevilor

Camelia Bakri, președintele Genesis Lions Club Cluj, partener în cadrul proiectului, a precizat că testarea se va face în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră, iar elevii minori vor avea nevoie de acordul părinților. Astfel, testarea elevilor se va face prin scanarea mâinilor timp de cinci minute, cu ajutorul dispozitivului inventat de român.

„Tehnologia MindMi este una nouă și avansată, bazată pe un aparat inventat de un inventator român. După testarea mâinilor, elevii de clasa a XI-a vor fi testați în carieră și cu teste standardizate. Practic, oferim copiilor indeciși informații despre abilitățile native care i-ar putea face să dezvolte competențe maxime într-o anumită carieră”, a explicat Bakri.

Aparatul de testare a elevilor costă 2.500 de euro, plus TVA, și poate fi transportat și în școli, dacă va fi cazul.