Elevi navetiști lăsați în stații pentru că nu aveau bani de bilet. Scandal pe transportul gratuit al elevilor

Dacă până acum au amenințat, transportatorii cărora nu le-au fost decontați banii au trecut la fapte. În Prahova, șoferii microbuzelor care fac legătura între localitățile Băicoi și Ploiești au cerut copiilor să-și plătească din propriul buzunar cursa. Pentru că nu au avut bani să plătească, doi dintre elevi au fost lăsați în stație.
Alina Costache
18 ian. 2024, 09:39
Elevi navetiști lăsați în stații pentru că nu aveau bani de bilet. Scandal pe transportul gratuit al elevilor

Mai mulți părinți ai căror copii fac naveta la școală pe ruta Băicoi – Ploiești s-au revoltat după ce de luni, 15 ianuarie, elevilor navetiști li se cer bani pe bilete. Practic, șoferii refuză să îi mai ia pe elevi în baza carnetului de note, până când vor intra în posesia abonamentelor gratuite. Și mai grav, din spusele părinților, în urmă cu o seară, doi copii au fost lăsați în stație de către șofer întrucât nu au avut bani să achite contravaloarea biletului, scrie observatorulph.ro.

„E inadmisibil. Am fetele eleve la două licee din Ploiești. Acești șoferi refuză să le mai transporte la școală și înapoi spre casă dacă nu plătesc bilet, 7 lei fiind prețul. Ele nu au primit abonamentele gratuite și ar trebui să circule pe baza carnetului de note. Numai că, acești șoferi refuză, susținând că …așa li s-a spus de sus. Mai grav e faptul că aseară, în stația de la Județean, doi copii navetiști nu au fost luați de șofer fiindcă nu au avut bani de bilet. E strigător la cer”, a declarat presei locale un părinte.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Cristian Apostol, a declarat pentru Observatorul Prahovean că transportatorul a predat abonamentele unităților de învățământ. Dar deocamdată nu se știe de ce reprezentanții școlilor nici până la această oră nu le-au înmânat elevilor care fac naveta la școlile din Ploiești.

Citește și: DOCUMENT BURSE şcolare 2024: De ce intră mai puţini bani pe cardul elevilor de luni

 

Transport gratuit pentru elevii navetiști. Cum se va face decontarea

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, că există două modalităţi prin care se pot acoperi costurile pentru naveta elevilor, fiind vorba despre abonamentele gratuite emise de transportatori, respectiv despre sumele forfetare, acolo unde nu există contracte cu transportatori.

„Ştim că avem două modalităţi prin care se acoperă costurile de navetă – una este emiterea de abonamente cu titlu gratuit de către transportatori, atunci când există contract între Consiliul Judeţean şi transportatori, şi există varianta sumei forfetare, unde nu există un contract pe anumite rute din judeţe sau chiar, din păcate, la nivel judeţean, acolo unde nu există contract cu niciun transportator pentru că, de exemplu, procedura este blocată în instanţă. Am emis o Hotărâre de Guvern pe finalul anului trecut (…) cu două motive: unu – să stabilim, la rugămintea celor de la ANRSC, autoritatea naţională care supraveghează tarifele pentru serviciile publice, am stabilit o formulă de calcul în aşa fel încât să ştim cât ar trebui să fie această sumă forfetară. Ea se calculează ca medie. În judeţe (…) unde nu avem deloc contracte, se calculează ca medie naţională, în judeţe unde există nişte contracte de transport încheiate, se face media tarifelor corespunzătoare acelor contracte. (…) Asta face hotărârea de Guvern – permite despăgubirea transportatorilor la nivelul sumelor forfetare şi va permite de acum încolo, pe rutele pe care nu există contract, că se mai întâmplă să mai existe unele, pentru acei copii, chiar dacă nu există transportator, ei să primească o sumă forfetară în aşa fel încât să îşi deconteze alte modalităţi de a ajunge la şcoală”, a explicat ministrul, într-o întâlnire cu directori ai unităţilor de învăţământ din judeţul Prahova.

În context, Deca a arătat că dorinţa Ministerului Educaţiei este ca, acolo unde nu există contracte încheiate cu transportatori, să existe microbuze şcolare.

„Dorinţa noastră este să avem cât mai puţine cazuri de rute fără contract public sau cât mai puţine rute care, chiar dacă nu au un astfel de contract încheiat cu un transportator, să existe totuşi un microbuz şcolar care să poată duce copiii la şcoală în siguranţă”, a mai arătat ministrul Educaţiei.

 

Zeci de elevi din ţară au protestat data de 8 ianuarie în faţa Ministerului Educaţiei, acuzând încălcarea dreptului la transport gratuit. Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Elevilor din Constanţa, după declaraţiile operatorilor de transport şi în urma hotărârii 1337/2023, elevii din 19 judeţe rămân fără transport.

Elevii au solicitat întâlnirea cu ministrul Educaţiei, însă Ligia Deca nu a fost prezentă în instituţie, nu a dorit să comunice cu elevii despre problemele pe care le-a generat prin hotărârea de guvern ce avea să corecteze „greşelile costisitoare pe care elevii sunt nevoiţi să le plătească”, informează sursa citată, precizând că aceştia au fost redirecţionaţi către intermediarii ministrului, precizează sursa citată.

La discuţie au participat Lorena-Dina Drăguşin – preşedinte AEC, Ioana Stamatin – vicepreşedinte AEC, Iulia Băiaşu – preşedinte AVE (eleve navetiste), Florin Lixandru – secretar de stat, Ioana Lazăr – secretar general al Ministerului Educaţiei şi alt reprezentant al acestuia.

Elevilor li s-au adus promisiuni vagi şi li s-a spus că niciuna dintre problemele ridicate de ei nu ţine de Ministerul Educaţiei şi că vina este în totalitate a consiliilor judeţene. Aceştia au declarat că operatorii de transport şi-au primit banii pe abonamentele eliberate, se arată în comunicat.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări