Inspirat de Statul Islamic: Un soldat american a pus la cale uciderea a peste O SUTĂ de oameni

Un soldat american a pledat "vinovat" pentru "conspiraţie" în vederea comiterii unui atac, împreună cu vărul său, asupra unei baze militare americane de la periferia oraşului Chicago, voind astfel să ucidă peste o sută de persoane, informează presa belgiană.

15 dec. 2015, 07:43
Inspirat de Statul Islamic: Un soldat american a pus la cale uciderea a peste O SUTĂ de oameni

Hasan Edmonds, în vârstă de 23 de ani, este membru al Gărzii Naţionale a Statelor Unite – o componentă a armatei terestre.

În luna ianuarie, soldatul intrase în legătură, prin Internet, chiar cu un agent al poliţiei federale americane (FBI) care s-a prezentat sub o identitate falsă, pretinzând că este un combatant al grupării jihadiste Stat Islamic din Libia.

Edmonds a recunoscut că i-a dat agentului dfaturi despre „cum ar putea fi învinsă armata americană” şi a spus că s-a oferit ca, împreună cu vărul său, să comită un atac terorist pe teritoriul Statelor Unite, se aratăp într-un comunicat al Biroului Procurorului Districtului Illinois.

Soldatul a recunoscut că a dat agentului FBI sub acoperire, pe care îl credea combatant islamist – sfaturi în legătură cu un atac terorist. El riscă între 23 şi 30 de ani de închisoare pentru „conspiraţie pentru susţinerea unei organizaţii teroriste străine” şi pentru „tentativă de susţinere materială unei organizaţii teroriste străine”, scre 7sur7.be.

Vărul soldatului, Jonas Edmonds, de asemenea cetăţean american, riscă 23 de ani de închisoare, după ce a pledat, la rândul lui, vinovat, dar numai pentru primul capăt de acuzared, precum şi pentru „minciuni spuse unui ofiţer al forţelor de ordine”.

Citeşte şi Douăzeci de jihadişti, trimişi în judecată pentru plănuirea de atentate în Franţa

Cei doi veri au luat legătura, în martie 2015, cu un alt agent sub acoperire al FBI, care le-a promis că i-ar putea ajuta să intre în rândurile jihadiştilor Statului Islamic din Irak. Jonas Edmons a mai spus că se aştepta ca agentul sub acoperire să îl ajute să comită un atentat soldat cu „un număr mare de victime”, între „100 şi 150”.

De asemenea, cei doi acuzaţi au recunoscut că Jonas a împrumutat uniforma vărului său, Hasan, pregătindu-se să atace baza din Joliet (Illinois).

Hasan Edmonds va fi judecat în data de 18 martie, 2016, iar vărul lui va primi hotărârea definitivă în data de 27 ianuarie 2016.