Instanţa a aprobat steagul cu elemente secuieşti al judeţului Covasna. Forumul Civic al Românilor a pierdut procesul!

Consiliul Judeţean Covasna a câştigat procesul intentat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, conform unei sentinţe date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

21 dec. 2022, 21:30
Instanţa a aprobat steagul cu elemente secuieşti al judeţului Covasna. Forumul Civic al Românilor a pierdut procesul!
Instanţa a aprobat steagul cu elemente secuieşti al judeţului Covasna. Forumul Civic al Românilor a pierdut procesul!

Instanţa a aprobat steagul cu elemente secuieşti al judeţului Covasna. Steagul județului Covasna a fost adoptat de guvernul PNL-UDMR în 2021, printr-o Hotărâre de Guvern. Forumul Civic al Românilor reclamase că steagul este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară. Sentinţa este definitivă, prin urmare steagul va putea fi folosit în mod oficial.

Citeşte şi: Bustul poetului naţional Mihai Eminescu, dezvelit la Covasna în ajunul Zilei Naţionale a României. Fuego, invitat în secuime să cânte în cadrul unui spectacol patriotic

Steagul şi stema judeţului Covasna au generat controverse pe plan local, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş considerând că acestea sunt reprezentative doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru români. Mai mult, conducerea Forumului susţinea că steagul aprobat de Consiliul Judeţean Covasna este „o variaţiune a aşa-zisului steag secuiesc”, „inventat” în 2004 de Consiliul Naţional Secuiesc, „o organizaţie neînregistrată legal, care militează pentru autonomia teritorială pe criterii etnice în cazul judeţelor Covasna şi Harghita”.

Citeşte şi: Sorin Ovidiu Vîntu vrea autonomie crescută pentru Harghita şi Covasna: „Să-şi administreze singuri treaba, să nu mai dea vina pe Bucureşti pentru nerealizările UDMR”

Steagul judeţului Covasna are o stemă care reprezintă un braţ armat ce ţine în mână o sabie pe care se află o inimă roşie, soarele, luna şi trei stele galbene pe un fond albastru şi auriu, care se asemănă cu fosta stemă a judeţului Haromszek (Trei Scaune), actualul Covasna, de pe vremea imperiului austro-ungar, folosită şi în perioada interbelică.

„Braţul armat şi sabia amintesc de vitejia locuitorilor în luptele de apărare, inima semnifică bunătatea sufletească a locuitorilor, soarele şi semiluna sunt simboluri specifice zonei, iar cele trei stele alăturate fac referire la cele trei scaune din care s-a format judeţul”, a declarat Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna.