Instanţa supremă judecă primul termen în procesul de şantaj al lui Sebastian Ghiţă UPDATE

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) judecă, vineri, primul termen al dosarului în care fostul deputat Sebastian Ghiţă, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare în lipsă, este acuzat de şantaj, spălare de bani şi dare de mită, scrie News.ro.
Filip Stan
13 ian. 2017, 05:52
Instanţa supremă judecă primul termen în procesul de şantaj al lui Sebastian Ghiţă UPDATE

UPDATE Foștii șefi din Poliție și Parchete din Prahova, trimiși în judecată în dosarul în care Sebastian Ghiță este acuzat de corupție și șantaj, au declarat vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, că vor să rămână sub control judiciar, scrie Agerpres.

La termenul de vineri al procesului, procurorul de ședință a solicitat instanței ca Liviu Mihail Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești (PCAP); Viorel Dosaru, fost șef al IPJ Prahova; Constantin Ispas, ofițer de poliție; Aurelian Constantin Mihăilă, fost procuror general adjunct al PCAP, să rămână sub control judiciar.

Toți inculpații și avocații acestora au fost de acord cu cererea procurorului, iar unul dintre avocați a spus că are în vedere „contextul actual”, cu referire la dispariția lui Sebastian Ghiță.

Inculpaţii au declarat, rând pe rând, că vor să dea declaraţii în acest dosar, dar nu la următorul termen, ci pe parcursul procesului.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 21 februarie, când vor fi audiați primii inculpați.

 

Instanţa supremă judecă vineri primul termen al dosarului în care Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Până în acest moment, dosarul s-a aflat în procedura de Cameră preliminară, pentru verificarea probelor depuse de anchetatori.

Procurorii DNA au trimis rechizitoriul instanţei supreme pe 29 iunie 2016, în acest caz fiind trimişi în judecată cinci inculpaţi, printre care poliţişti şi procurori din Prahova.

Pe 6 decembrie 2016, ICCJ  a decis că procesul poate să înceapă după ce judecătorii au admis o contestaţie formulată de DNA Ploieşti şi au respins ca nefondate contestaţiile lui Sebastian Ghiţă.

De asemenea, judecătorii au constatat că instanţa supremă a fost legal sesizată cu rechizitoriul întocmit de procurorii DNA şi au stabilit legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, în şedinţă secretă, emiterea unui mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, dispărut din 21 decembrie, au declarat surse judiciare pentru News.ro.

Astfel, Sebastian Ghiţă va fi dat în urmărire internaţională, numele său urmând să fie introdus în reţeaua Interpol, alături de date care să ajute la identificarea lui.

Fostul deputat a fost dat în urmărire naţională, în 5 ianuarie, iar în 6 ianuarie procurorii DNA au cerut instanţei supreme să emită pe numele fostului deputat un mandat de european de arestare şi să fie dat în urmărire internaţională, după ce Poliţia Judeţeană Prahova a anunţat că acesta nu a fost găsit în ţară.

Alături de Ghiţă, sunt acuzaţi şi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas.

În aprilie 2016, procurorii DNA Ploieşti au admis cererea lui Sebastian Ghiţă de constituire a cauţiunii în limita sumei de 59.417.133 lei, după ce acesta a depus garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparţin unei societăţi comerciale şi opere de artă, toate în valoare de 86.652.513,50 lei.

”Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpaţii Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi pe Dosaru Viorel, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, potrivit DNA.

În schimbul informaţiilor pe care le-ar fi obţinut, Sebastian Ghiţă ar fi promis, pe de o parte, şefului Poliţiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, că îl va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere.

Pe de altă parte, Ghiţă ar fi acordat procurorului Liviu  Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale, susţin anchetatorii.

În plus, potrivit DNA, în iulie 2012, Sebastian Ghiţă ar fi fost prins la volan în Bărcăneşti, judeţul Prahova, în condiţiile în care avea permisul suspendat pentru perioada martie 2012-august 2012.

“Ghiţă Sebastian Aurelian i-a solicitat unei persoane cu funcţie de conducere din IPJ Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliţie rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceştia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenţii (depăşirea limitei legale de viteză pe raza localităţii) şi a unei infracţiuni la regimul circulaţiei, respectiv întocmirea dosarului penal, intervenţie care s-a şi realizat”, au mai spus anchetatorii.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra un apartament cu 2 camere cu 10.900 de euro. Ai acces rapid la supermarketuri, restaurante, o grădiniță și un parc. De aici ajungi foarte repede la Brașov și Sibiu
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vremuri grele pentru această zodie. Vor curge problemele
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare