Instituțiile românești au dat iama în produsele designerului care o îmbracă pe Carmen Iohannis! Câți bani i-au băgat Andreei Tincu în buzunar, după ce au comandat sute de eșarfe

Andreea Tincu este creatoarea de modă care s-a ocupat de cele mai multe ori de ținutele lui Carmen Iohannis, iar această colaborare se pare că i-a adus multe avantaje. Creatoarea a fost luată cu asalt de comenzi din partea instituțiilor statului, care au cheltuit mii de euro pe eșarfe.

09 ian. 2024, 10:30

În ultimii ani, diverse instituții ale statului român, cum ar fi Curtea Constituțională, Senatul României, Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției și Secretariatul General al Guvernului, au efectuat achiziții în valoare de peste 23.000 euro de la designerul de modă din Iași, Andrea Tincu. Aceasta furnizează eșarfe și cravate din mătase, iar începând din 2015, este responsabilă de ținutele Primei Doamne, Carmen Iohannis, conform unui articol exclusiv semnat de jurnalistul Cristian Șuțu și publicat de site-ul Digi24.ro.

Citește și: Noua lege promulgată de Klaus Iohannis: noua categorie de români care primește pensie de serviciu

Firma AndreaTincu SRL, conform datelor de la Registrul Comerțului, a avut o creștere semnificativă în afaceri în ultimii opt ani. În 2015, cifra de afaceri era de puțin peste 160.000 lei, cu un profit de puțin peste 1000 lei. În prezent, cifra de afaceri a depășit 1 milion de lei, iar profitul este de 225.000 lei. Andrea Tincu afirmă că rochiile purtate de Prima Doamnă nu sunt cumpărate, ci doar împrumutate și returnate.

În ultimii doi ani, mai multe instituții ale statului au efectuat achiziții de produse de la Andrea Tincu. De exemplu, Ministerul Afacerilor Externe a cumpărat 24 de eșarfe și 36 de cravate, totalizând 14.923 lei (3000 euro). Cancelaria Prim-Ministrului a achiziționat 9 eșarfe și 9 cravate în valoare de 786 euro, iar Curtea Constituțională a încheiat un contract de 9950 euro pentru 100 eșarfe pentru femei, 50 eșarfe pentru bărbați și 50 de cravate pentru bărbați.

Senatul României și Secretariatul General al Guvernului au efectuat, de asemenea, achiziții de eșarfe și cravate de la Andrea Tincu. De menționat că și Ministerul Justiției a achiziționat 9 eșarfe în valoare de 680 euro la finalul anului trecut.

Este demn de remarcat faptul că unele persoane fizice au manifestat interes în a achiziționa chiar ținutele purtate de Prima Doamnă, însă Andrea Tincu subliniază că nu există o relație contractuală cu Prima Doamnă.

„Este mult spus furnizor oficial, pentru că dacă aș fi furnizor oficial, ar trebui semnate acte – ceea ce nu s-a pus problema”, ne-a declarat Andrea Tincu.

Despre ceea ce se întâmplă cu rochiile după ce acestea sunt purtate de Carmen Iohannis, Andrea Tincu a explicat următoarele: “Ținutele sunt înapoiate. Unele dintre ele au ajuns la licitații, altele au fost cumpărate de alte persoane fizice care și-au manifestat dorința de a cumpăra chiar ținutele purtate de către Prima Doamnă”.

Întrebată despre când și cum a început să creeze ținutele Primei Doamne, Andreea Tincu ne-a povestit că a trimis portofoliul ei și un CV pe adresa Administrației Prezidențiale.

“Prima colaborare a început în anul 2015, când i-am făcut două ținute pentru o vizită oficială în Austria: o rochie roșie din mătase și un deux-piece vernil. Eu din start am contactat Administrația Prezidențială, mi-am trimis CV-ul și portofoliul, și mi-am oferit creațiile pentru a fi purtate și a duce mai departe, peste hotare, mesajul designului românesc”. Creatoarea de modă spune că relația ei profesională este doar cu Prima Doamnă și că nu l-a îmbrăcat niciodată pe președinte.

Citește și: Salarii 2024. Vineri intră prima leafă majorată din acest an. Bugetarii care primesc peste 7.000 de lei pe card, cu 900 de lei mai mult ca în decembrie