Noua lege promulgată de Klaus Iohannis: noua categorie de români care primește pensie de serviciu

O nouă lege ce prevede acordarea pensiei de serviciu unei anumite categorii de persoane a fost promulgată recent de Klaus Iohannis. Potrivit acesteia, grefierii și alte categorii de personal din instanțe vor beneficia de un venit mai consistent.

09 ian. 2024, 10:13
Noua lege promulgată de Klaus Iohannis: noua categorie de români care primește pensie de serviciu
Noua lege promulgată de Klaus Iohannis: noua categorie de români care primește pensie de serviciu

Legea privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupă funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești, al Parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Național de Expertize Criminalistice a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Citește și: Câți bani primește în plus la pensie un profesor care a muncit 44 de ani! Majorarea aduce schimbări uriașe pentru această categorie de români

Klaus Iohannis a decis: noua categorie de români care primește pensie de serviciu

Printre aspectele semnificative ale noii legi se regăsește prevederea conform căreia grefierii și alte categorii de personal cu cel puțin 25 de ani de experiență în specialitate pot beneficia de pensii de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare, în cuantum de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni consecutive de activitate.

Conform amendamentelor adoptate de Senat, personalul cu o vechime în specialitate între 20 și 25 de ani poate beneficia și el de pensii de serviciu, dar cu un cuantum micșorat cu 1% pentru fiecare an care lipsește din vechimea în specialitate integrală. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate depăși 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

O altă modificare importantă se referă la numirea în funcția de grefier judiciar, unde condițiile necesare includ o vechime de cel puțin trei ani în funcția de grefier de ședință, de grefier principal sau de grefier cu studii superioare juridice, indiferent de instanță sau Parchet.

Legea stipulează că recrutarea pentru posturile de grefier judiciar se va face prin concurs organizat la nivel național de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Școala Națională de Grefieri. Organizațiile sindicale reprezentative în domeniu pot participa la desfășurarea concursului în calitate de observatori.

Numărul de posturi vacante de grefier judiciar scoase la concurs, calendarul desfăşurării concursului, cuantumul taxei de concurs, data şi locul susţinerii concursului, tematica şi bibliografia de concurs, modalitatea de înscriere, documentele necesare pentru înscrierea la concurs, precum şi cererea tipizată de înscriere la concurs sunt stabilite prin hotărâre a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu consultarea Şcolii Naţionale de Grefieri.

Organizaţiile sindicale reprezentative în domeniu pot lua parte la desfăşurarea concursului, în calitate de observatori. Grefierii judiciari nu pot fi delegaţi, detaşaţi sau transferaţi cel puţin doi ani de la data numirii în funcţie. De asemenea, legea prevede condițiile în care grefierii și alte categorii de personal pot fi eliberați din funcție, inclusiv din motive de incapacitate profesională, sancțiuni disciplinare, condamnări definitive sau alte situații legale specifice.

Citește și: Schimbare la cumulul pensie – salariu. Ce opțiuni mai au pensionarii pentru venituri în plus