Institutul de Cercetare Dezvoltare Inovare al Universităţii Transilvania îşi începe activitatea

Conducerea Universităţii "Transilvania" a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, finalizarea proiectului "Institutul de Cercetare Dezvoltare Inovare-Produse High-Tech pentru Dezvoltare Durabilă2.
Filip Stan
29 oct. 2013, 18:52
Institutul de Cercetare Dezvoltare Inovare al Universităţii Transilvania îşi începe activitatea

„Dacă până acum principala provocare pentru Universitatea „Transilvania” a fost finalizarea proiectului cu îndeplinirea tuturor indicatorilor, de aici încolo este de a identifica, angaja şi sprijini resursele umane care să valorifice această investiţie de peste 20 de milioane de euro, care include linii de cercetare extrem de performante, unele unicat la nivel naţional, şi care să facă din Braşov, cel puţin în unele domenii, referinţa naţională în cercetare. Oamenii vor fi principala provocare. Este vorba despre doctoranzi, port-doctoranzi sau de colective pe care noi le vom dezvolta în colaborare cu firmele, cu mediul de afaceri, care să pună în valoare toată această infrastructură deosebită existentă în acest institut. O universitate serioasă nu poate exista fără o cercetare serioasă”, a precizat rectorul Universităţii 2Transilvania”, prof. dr. ing. Vasile Abrudan, potrivit Agerpres.

La rândul său, directorul general al institutului, prof. dr .ing. Ion Vişa a explicat procesul prin care a trecut realizarea acestui institut, din anul 2008, de când s-a depus proiectul şi până la finalizare, fiind necesare a serie de prelungiri ale etapelor de realizare, din cauza crizei economice.

„Acest proiect a fost realizat prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională „Investiţii pentru viitorul dumneavoastră”, Axa prioritară 2, în cadrul căruia au mai fost depuse alte 69 proiecte de către alte entităţi, dar care au fost abandonate între timp din cauza finanţării. Colaborarea permanentă între Comitetul de Management al proiectului şi conducerea universităţii a făcut ca acest proiect să se finalizeze cu un buget total de 98 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei finanţare nerambursabilă, 22 de milioane de lei co-finanţare a Universităţii „Transilvania” şi 16 milioane de lei TVA rambursabil. Suntem prima universitate din România care a depus şi realizat un astfel de proiect”, a subliniat directorul general al institutului.

Proiectul a fost aprobat în anul 2009, cu un termen de finalizare de 36 de luni, însă s-a ajuns la 56 de luni, a spus directorul institutului.

Prof. dr .ing. Ion Vişa a adăugat că, în primii cinci ani trebuie demarată activitatea şi să se realizeze produse higt-tech, iar în următorii 9 ani şi jumătate trebuie realizată amortizarea investiţiei.

Institutul este situat lângă Institutul pentru Cercetarea Cartofului şi a sfeclei de Zahăr, are 11 clădiri şi reprezintă o entitate de cercetare ştiinţifică avansată în domeniul Dezvoltării Durabile, unicat în România şi în S-E Europei. Institutul găzduieşte activitatea celor 27 de centre de cercetare ştiinţifică şi structuri de sprijin a cercetării ştiinţifice (proprietate intelectuală, antreprenoriat, marketing al cercetării, ştiinţifice şi promovarea produselor higt-tech). Peste 40% din fondurile proiectului au fost destinate achiziţiei de echipamente şi dezvoltării a 68 de linii integrate CD, compatibile cu dotările de vârf de la nivel european, alături de 109 produse software specializate pentru cercetare-dezvoltare, a mai afirmat Ion Vişa.

Activitatea în institut va începe la 1 noiembrie, urmând ca, treptat în anii următori, câteva sute de angajaţi să lucreze aici. Până acum au fost înregistrate 70 de proiecte pentru cercetare.

CITEŞTE ŞI: Ministerul Educaţiei creează sute de posturi în cercetare

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Cuvintele pe care poți să le rostești ca să adormi mai ușor atunci când ești stresat. Îți pot elibera mintea și te ajută să te relaxezi
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
Playtech.ro
Plaja sălbatică din Bulgaria care arată ca în Thailanda. Pustie, curată și aproape de graniță
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Ionuț Dolănescu a făcut accident în urmă cu puțin timp! Încă o lovitură pentru familia Mariei Ciobanu, chiar în ziua înmormântării soțului său
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cât câștigă un casier la supermarket. Venituri neașteptate
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultima oră! Ionuț Dolănescu a făcut accident! În ce stare se află artistul
Cancan.ro
E oficial, se întoarce iarna în România. Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Milioane de români au bani de luat de la stat. Sume enorme de pe vremea Marii privatizări
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală