Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului dezaprobă dezvelirea statuii lui Păunescu

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) îşi exprimă dezaprobarea faţă de intenţia Primăriei Sectorului 2 de a dezveli un bust al lui Adrian Păunescu în parcul Grădina Icoanei şi cere public iniţiatorilor să renunţe la acest "gest iresponsabil".

RomaniaTV.net
25 mai 2012, 15:24
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului dezaprobă dezvelirea statuii lui Păunescu

Primăria Sectorului 2 al Capitalei a anunţat că sâmbătă, la ora 12.00, va fi dezvelit un bust al lui Adrian Păunescu, în parcul Grădina Icoanei.

IICCMER „îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de această iniţiativă şi solicită public Primăriei Sectorului 2 să renunţe la acest gest iresponsabil”, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, în care se precizează că printre atribuţiile institutului se numără şi „identificarea responsabililor pentru ideologia şi propaganda statului totalitar, precum şi evidenţierea surselor intelectuale ale formării gândirii şi practicilor totalitare”.

Adrian Păunescu (1943 – 2010) a fost, înainte de 1989, unul dintre susţinătorii dictatorului Nicolae Ceauşescu, postură din care a sprijinit regimul şi ideologia comuniste. „Păunescu a fost iniţiatorul şi coordonatorul unor acţiuni şi manifestări artistice ample prin intermediul cărora se aduceau laude deşănţate regimului comunist şi conducătorului Partidului Comunist. Dincolo de contribuţiile literare – de care se vor ocupa exegeţii literari – cariera publică a lui Adrian Păunescu de dinainte de 1989 a înregistrat numeroase momente în care sunt vădite accentele naţional-comuniste şi dimensiunea apologetică”, se mai spune în comunicatul IICCMER.

Institutul mai precizează că, din perspectiva sa, „cultul persoanelor care au contribuit la potenţarea şi la amplificarea propagandei comuniste reprezintă un act de dispreţ la adresa victimelor regimului comunist”.

Adrian Păunescu – născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, în prezent Republica Moldova – a fost poet, publicist şi om politic. Adrian Păunescu a fost cunoscut mai ales ca poet şi organizator al Cenaclului Flacăra, el fiind şi unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani. Adrian Păunescu a murit la începutul lunii noiembrie 2010.