Institutul lui Ion Iliescu, resuscitat de Senat: a fost respinsă OUG care desfiinţa Institutului Revoluţiei Român

Senatul a respins, miercuri, în calitate de for decizional, OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din decembrie 1989 (IRR), institut condus de fostul președinte al României, Ion Iliescu. În favoarea respingerii ordonanţei au votat 76 de senatori, 44 "împotrivă" şi 11 s-au abţinut. Potrivit unui amendament al Comisiei juridice însuşit miercuri de plen, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, Guvernul va aproba, prin Hotărâre, măsuri cu privire la reluarea activităţii, elaborate de Secretariatul General al Guvernului.

10 iun. 2020, 12:10
Institutul lui Ion Iliescu, resuscitat de Senat: a fost respinsă OUG care desfiinţa Institutului Revoluţiei Român

Guvernul și-a argumentat decizia de a desfiinţa IRR prin faptul că „activitatea institutului s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat”, că instituţia reprezenta „o platformă politică şi, în pofida enunţării veniturile proprii ca sursă de finanţare, IRR a fost finanţat aproape în totalitate de la bugetul de stat” şi că scopul real al IRR vizează „asigurarea unor poziţii publice finanţate din fonduri publice pentru interese personale, IRR neprezentând o conduită adecvată statutului de instituţie publică pe care îl deţine în relaţia cu cetăţenii”.

„În raport cu obiectul de activitate enunţat în cuprinsul Legii de funcţionare a IRR, se poate constata în mod obiectiv faptul că acesta nu a reprezentat în mod real un deziderat al instituţiei. În fapt, evenimentele organizate de IRR au vizat propagarea în spaţiul public a unor interpretări asupra Revoluţiei Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs de stabilire de organele de anchetă în ‘Dosarul Revoluţiei'”, se arată în expunerea de motive a Ordonanţei.

Ion Iliescu, interviu exclusiv la România TV: „Mă simt ca la 90 de ani! În plină tinereţe!” 

Senatorul PSD Ionuţ Vulpescu consideră că „închiderea IRR înseamnă implicit acceptarea că vrem să se ştie tot mai puţine despre cei care au murit în stradă pentru democraţie, că astăzi politica de stradă să pună în locul arhivelor despre jertfa lor un lacăt”.

„Poate unora li se pare că este lacătul Institutului. În mod real, e un lacăt al democraţiei (…) Tentaţia totalitară pune stăpânire pe gândirea şi pe actele de guvernare ale guvernului şi ale PNL. Şi acest lucru este inacceptabil. România trebuie să rămână o democraţie funcţională”, a afirmat Vulpescu, la dezbaterile din plenul Senatului.

Senatorul USR Florina Presadă s-a pronunţat pentru desfiinţarea Institutului, pentru că „nu este decât o sursă de sinecuri pentru două persoane judecate pentru crime împotriva umanităţii – Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu”.

„Societatea civilă şi adevăraţii revoluţionari au cerut desfiinţarea acestui Institut, expresie a ipocriziei maxime şi a cinismului PSD care prin acest Institut monetizează amintirea Revoluţiei Române din Decembrie 1989. (…) E un institut de casă şi o sursă de venit pentru apropiaţii PSD”, a spus Presadă.

În replică, senatorul PSD Şerban Nicolae a respins afirmaţia senatorului USR Florina Presadă, potrivit căreia Institutul ar fi o sursă de sinecuri pentru fostul preşedinte Ion Iliescu, care nu ar fi beneficiat niciodată „de vreun venit din partea acestei instituţii”.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a apreciat că IRR s-a dovedit „a fi nimic mai mult decât un mausoleu dedicat fesenismului şi neo-comunismului, iar România anului 2020 nu are nevoie de aşa ceva”.

Şedinţa plenului Senatului de miercuri s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, de aproximativ 30 parlamentari, majoritatea lucrând de la distanţă.