Institutul „Matei Balş” s-a dotat cu echipament de diagnostic de ultimă generaţie

Pacienţii cu infecţii generalizate vor putea fi diagnosticaţi de acum mult mai rapid. Ceea ce înseamnă o şansă mare de recuperare şi o diminuare a costurilor tratamentului.

RomaniaTV.net
11 nov. 2011, 09:27
Institutul „Matei Balş” s-a dotat cu echipament de diagnostic de ultimă generaţie

Cauzele septicemiilor vor putea fi identificate în cel mult opt ore, cu ajutorul unui aparat special care va funcţiona de luna viitoare la Institutul Matei Balş.

Acest aparat este unic în România şi al şaptelea în Uniunea Europeană costă în jur de 600.000 de euro şi cu ajutorul lui se fac diagnosticări exacte în cazul maladiilor rare şi al septicemiilor.

Costul unei analize va fi de 150 de euro, în timp ce în prezent pentru tratamentul unui pacient care nu a fost diagnosticat se cheltuie zilnic 2.000 de euro.

Specialiştii în boli infecţioase spun că diagnosticarea rapidă a unui pacient creşte şansele acestuia de supravieţzire

„Acest aparat e deosebit de important pentru că avem o fereastră de diagnostic de 6 până la 8 ore, versus 72 de ore, o săptămână, 6 săptămâni, uneori chiar deloc. Este foarte important la pacientul sever, la care se ştie că poate să scadă rata de supravieţuire cu 7,6 la sută pentru fiecare oră pierdută prin nestabilirea unei terapii adecvate”, explică prof. Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului Matei Balş.