Institutul pentru Război: Schimbări dramatice la Moscova, Putin se află într-o situaţie foarte periculoasă

Institutul pentru Studierea Războiului a publicat o nouă analiză și hartă a conflictului din Ucraina, prin prisma ultimelor cuceriri ale trupelor Kievului.

03 oct. 2022, 09:31
Institutul pentru Război: Schimbări dramatice la Moscova, Putin se află într-o situaţie foarte periculoasă

Înfrângerea Rusiei în regiunea Harkov și, mai nou, la Liman, combinată cu eșecul Kremlinului de a implementa în mod eficient și corect mobilizarea parțială, schimbă fundamental spațiul informațional al Rusiei.

Sursele Kremlinului și bloggerii militari atribuie înfrângerea de la Liman și din Oblastul Harkov eșecului armatei ruse de a aproviziona și întări în mod corespunzător forțele din nordul Donbass-ului și se plâng de lipsa de transparență cu privire la progresul războiului.

Unii dintre invitații de la programele de televiziune ale Kremlinului difuzate la 1 octombrie au criticat chiar decizia președintelui rus Vladimir Putin de a anexa cele patru regiuni ucrainene înainte de a-și asigura granițele administrative sau chiar linia frontului, exprimându-și îndoielile cu privire la capacitatea Rusiei de a ocupa vreodată întregul teritoriu.

Citeşte şi Un oligarh rus dezvăluie planul de înlăturare a lui Putin din interior: „Oameni importanţi discută despre asta. În orice mod, va părăsi spaţiul public”

Propagandiștii de la Kremlin nu-și mai ascund dezamăgirea față de implementarea mobilizării parțiale, vorbind adesea despre mobilizarea ilegală a unor bărbați și constatând probleme precum alcoolismul în rândul forțelor nou mobilizate. În plus, înfrângerea Rusiei de la Liman a provocat și mai multă confuzie și opinii negative în principalul spațiu informațional rusesc, decât retragerea din jurul Kievului, din Insula Șerpilor sau chiar din regiunea Harkov, se mai arată în analiza Institutului.

Putin se află într-o situație periculoasă

Putin se bazează pe controlul spațiului informațional al Rusiei pentru a-și proteja regimul mult mai mult decât tipul de aparat de represiune masiv folosit de Uniunea Sovietică, făcând ca haosul spațiului informațional să fie și mai periculos pentru Putin decât a fost pentru sovietici.

Putin nu a reconstruit niciodată aparatul de represiune internă pe care sovieticii îl aveau în KGB, forțele Ministerului Afacerilor Interne și Armata Roșie. Până de curând, Putin nici măcar nu a impus cenzura extremă care a caracterizat statul sovietic.

Citeşte şi Încă o moarte suspectă în Rusia. Un director al Căilor Ferate Ruse a fost găsit împuşcat în balcon

Spațiul de informare al Rusiei s-a bazat, în schimb, pe jurnalişti și invitaţi la talk-show-uri pentru a impune autocenzura coercitivă, mai ales după ce Kremlinul a adoptat o lege care îi amenință pe ruși cu până la 15 ani de închisoare pentru „discreditarea armatei”.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov și finanțatorul Wagner, Evgheni Prigojin, au deteriorat și mai mult narațiunile vulnerabile ale Kremlinului în timpul și după căderea Limanului. La 1 octombrie, Kadîrov a rostit un discurs în care a acuzat comandamentul militar rus că nu a răspuns rapid la înrăutățirea situației din jurul Limanului și a spus că Rusia trebuie să elibereze cele patru regiuni anexate prin toate mijloacele disponibile, inclusiv cu arme nucleare de mică putere.