Insula Bali, capitala doliului: Un deceniu de la atentatele teoriste care au ucis 202 oameni VIDEO

S-au împlinit 10 ani de al atentatele teroriste din insula Bali, în care şi-au pierdut viaţa 202 oameni. Numeroase ceremonii comemorative au loc cu această ocazie, în mai colţuri ale lumii.

RomaniaTV.net
12 oct. 2012, 07:00
Insula Bali, capitala doliului: Un deceniu de la atentatele teoriste care au ucis 202 oameni VIDEO

În 2002, două cluburi de pe insulă au fost aruncate în aer de terorişti afliliaţi grupării Al-Qaida. Pe 12 octombrie 2002, două bombe au explodat în două cluburi de noapte din insula Bali.

Bali a devenit vineri capitala doliului. S-au rostit rugăciuni, au avut loc ceremonii de comemorare ale victimelor atentatelor teroriste ale Al-Qaida ce au vizat turişti străini de pe insula indoneziană paradisiacă, atât de frecventată de turişti din toată lumea.

„Avem cel puţin o urmă de consolare în această zi comemorativă: în insula Bali este acum pace”, a spus premierul australian într-un discurs rostit cu ocazia comemorării victimelor atentatelor de pe insula indoneziană.

Autorităţile indoneziene au descoperit, totuşi, o ameninţare teroristă la adresa festivităţilor comemorative. Din acest motiv, ceremoniile s-au desfăşurat pe fondul unor măsuri de securitate draconice.

Supravieţuitorii şi martorii oculari au început să povestească despre tragedie. „Era  îngozitor, n-am mai văzut aşa ceva … imens, înspăimântător. Totul a dispărut!”.

„Dintr-o dată am auzit un zgomot puternic şi ne-am întrebat cu toţii ce s-a întâmplat. A fost destul de puternic fiindcă s-a auzit peste zgomotul discotecii. Cineva a pomenit o explozie de gaze şi atunci… a explodat cea de-a doua bombă. Mi-am dat seama că încă trăiam, iar apoi, că eram în flăcări şi simţeam o arsură puternică pe partea stângă„, a povestit o turistă care a scăpat din dezastru.

Deflagraţiile au ucis 202 oameni, între care 88 erau turişti australieni. Atacul a fost organizat de o grupare islamistă, afiliată reţelei al Qaida.

Acum, la 10 ani după tragedie, fratele a doi dintre terorişti, a cerut iertare întregii lumi:”Cred că a fost un gest contraproductiv. A determinat o reacţie negativă. Eu resping orice formă de violenţă, deoarece violenţa atrage alte acte de violenţă. „