Insula Mare a Brăilei îşi va asigura independenţa energetică prin panouri solare

Insula Mare a Brăilei (IMB), considerată cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, cu o suprafaţă de peste 55.000 hectare de teren arabil, doreşte să îşi asigure independenţa energetică prin investirea în sisteme fotovoltaice, după cum a declarat Lucian Buzdugan, directorul SC Agricost, societatea care administrează IMB.

RomaniaTV.net
15 mai 2013, 13:56
Insula Mare a Brăilei îşi va asigura independenţa energetică prin panouri solare

Suntem în pregătiri să facem o investiţie în sisteme fotovoltaice de 8 MW, ceea ce ne-ar asigura şi un surplus de energie, nu numai ceea ce ne trebuie pentru consumul propriu. Numai că lucrurile nu sunt clare. Nu se ştie dacă se mai dau sau nu certificate verzi. Nu poţi să te apuci să faci un plan de afaceri fără să ştii că există stabilitate. Chiar săptămâna viitoare vom discuta cu două bănci să facem un împrumut pentru această investiţie”, a afirmat miercuri Lucian Buzdugan, potrivit Agerpres.

În anii trecuţi, arendaşul IMB, Culiţă Tărâţă, avea în plan demararea unui program de utilizare a biomasei rămase în urma recoltării, respectiv arderea paielor într-o centrală termică şi producerea a 15-17 megavaţi pe oră, dar şi această idee este tot în fază de proiect.

Insula Mare a Brăilei, considerată cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, va fi şi irigată în proporţie de 100% în maximum cinci ani, după cum a declarat miercuri directorul societăţii Agricost, cea care administrează IMB, Lucian Buzdugan.

Acesta a explicat că s-a pornit de la 7.000 de hectare irigate şi s-a ajuns la irigarea, cu efort propriu, a 41.000 de hectare, iar în trei-cinci ani de zile se are în vedere refacerea sistemului de irigaţii în toată Insula Mare a Brăilei.