Întâiul telefon al ţării. Aveţi numărul lui Băsescu? Crin: „Nu.” Zgonea: „Uite!” Ce spun miniştrii

Numărul de telefon mobil al lui Traian Băsescu trecut în propria agendă este, poate, cel mai preţuit contact pentru orice politician. RTV.NET a încercat să afle câţi dintre oamenii politici din prim-plan îl au sau câţi recunosc că îl au, cine poartă discuţii telefonice cu preşedintele şi care este procedura prin care demnitarii iau legătura cu şeful statului.

07 feb. 2013, 07:25
Întâiul telefon al ţării. Aveţi numărul lui Băsescu? Crin: „Nu.” Zgonea: „Uite!” Ce spun miniştrii

De cele mai multe ori, demnitarii, fie că este vorba despre membri ai Guvernului sau ai Parlamentului, iau legătura cu Traian Băsescu prin telefoanele operative sau telefonând la cabinetului preşedintelui, număr rezervat, practic, relaţiilor instituţionale, beneficiind de protecţia Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

De la preşedintele Republicii, la primul-ministru, membrii Executivului, preşedinţii celor două Camere parlamentare, şefii comisiilor parlamentare, liderii de grup din Parlament şi şefii de agenţii centrale, aproximativ 1500 de demnitari beneficiază de telefoane operative şi „fire scurte interguvernamentale”.

Potrivit regulamentelor, toate convorbirile purtate prin intermediul respectivelor linii de comunicaţii garantează confidenţialitatea convorbirilor. Mai exact, discuţiile telefonice nu doar că nu sunt înregistrate, dar nu apar nici măcar în listing.

Deci, oficial, nicio convorbire purtată prin intermediul telefoanelor operative nu a avut loc. Diferenţa specifică dintre cele două tipuri de comunicaţii este că un apel prin telefonul operativ se face prin intermediul centralei, în timp ce firul scurt permite accesul direct către cel apelat.

De asemenea, şeful statului are la dispoziţie un telefon mobil recomandat de STS, cu o cartelă specială. În mod evident, numărul de mobil al lui Traian Băsescu nu poate fi aflat de nimeni, fără voinţa preşedintelui, beneficiind de cea mai înaltă protecţie a datelor. Convorbirile telefonice ale şefului statului sunt criptate prin intermediul unor programe care fac practic imposibilă reconstituirea lor.

Ce răspund însă demnitarii la întrebarea: „Aveţi numărul de mobil al domnului Traian Băsescu?”

Crin Antonescu, preşedintele Senatului, spune răspicat: „Nu, nu-l am. Telefonul mobil e un element privat. Dacă avem ceva de vorbit, există telefoane fixe, la cabinet”. Al doilea om în stat nu stă pe gânduri nici la întrebarea când a vorbit ultima oară cu şeful statului: „Când a fost aici (n.r. în biroul preşedintelui Senatului), pentru întâlnirea în patru. A fost un apel pe telefonul fix”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pare în schimb mult mai familiarizat cu discuţiile telefonice purtate cu Traian Băsescu:

„Normal că-l am. Şi numărul de mobil şi numărul de la cabinet”, răspunde Zgonea arătând telefonul mobil pe care scrie mare: „Cab. TB”. Al treilea om în stat precizează însă că de cele mai multe ori telefoanele sunt date de către Traian Băsescu: „Nu-l sun eu, de obicei mă sună dumnealui”.

La Guvern, în schimb, discuţiile cu preşedintele nu sunt chiar la ordinea zilei.

Vicepremierul Liviu Dragnea afirmă pe un ton liniştit: „Nu-l am şi nu ştiu câţi miniştri îl au. E totuşi ceva foarte personal”. De altfel, de când a preluat postul în cabinetul Ponta, Dragnea nici nu-şi aminteşte să fi purtat vreo discuţie telefonică cu şeful statului: „Până acum nu am avut ocazia să vorbim la telefon. Dacă e nevoie sun eu la cabinet. Sun eu personal, nu secretara. De obicei, eu dau telefoanele, nu secretarele”.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, nu vrea să dea prea multe detalii. Ascultă întrebarea şi răspunde grăbit: „Nu-l am, dacă asta e problema. Staţi liniştit că am cum să dau de el, sau el de mine”.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, se arată de-a dreptul stupefiat: „Doamne Dumnezeule, cu întrebări de-astea veniţi?!”. Îşi face cruce de trei ori şi apoi revine la tonul serios: „Nu-l am (n.r. numărul de mobil). Avem o linie specială. Pun mâna pe telefon, răspunde centralista, Alo!… Asta e”.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, răspunde uşor încruntată. „Nu am! Cum să am aşa ceva?!”. Priveşte în jos, încercând să-şi amintească data când a vorbit ultima dată cu preşedintele: „Înainte de Crăciun. Dacă e nevoie, îi spun centralistei şi face legătura. Trebuie să vorbim. Acum ce să facem? Să blocăm statul? E nevoie să existe o legătură”.

Din postura de ministru al Apărării, şi automat membru al CSAT, Mircea Duşa zâmbeşte: „Nu am numărul de mobil. Fiind şeful Armatei, ţin legătura cu domnul preşedinte. Avem legătură pe STS”. Şi întăreşte: „Sunt şeful Armatei!”.

Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte, ezită preţ de două secunde: „Nu am vorbit în viaţa mea cu el. Nici nu ştiu dacă are mobil. Dacă e nevoie mă sună pe telefonul scurt”.

Adresăm aceeaşi întrebare şi fostului premier, Mihai Răzvan Ungureanu. Se gândeşte şi apoi spune râzând: „Ei bine, nu vă răspund!”.

Ce spun pedeliştii

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, nu se arată foarte dispus să răspundă: „Nu am numărul personal. Am telefonul de la Cotroceni”

Deputatul Elena Udrea priveşte în gol, apoi, zâmbind, răspunde pe un ton jos: „Nu am numărul de mobil. Noi, parlamentarii avem numărul de la cabinet şi dacă e nevoie sunăm pe acel număr. Dacă poate, răspunde. Dacă nu, ne sună dumnealui. Nu l-am sunat în acest an. Nici dumnealui nu m-a sunat. Nu avea de ce”.

Fostul şef al Camereri Deputaţilor Roberta Anastase spune cu un uşor regret: „Nu-l am. Dacă e nevoie sun la cabinet. Chiar nu-mi aduc aminte când am vorbit ultima dată cu domnul preşedinte”.

Ex-ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu se arată foarte grăbit, imediat cum aude întrebarea: „Nu am numărul. Şi când eram ministru Finanţelor aveam doar numărul de la cancelarie”.

Prim-vicepreşedintele Cezar Preda spune sec: „Am numărul de la cabinet, de mobil nu-l am. Anul trecut l-am sunat ultima dată”.

În schimb, vicepreşedintele Florin Popescu pare intrigat: „Evident că-l am. De fapt, nu-mi aduc aminte. Am numărul de la cabinet. Instituţional, am vorbit. Altfel, nu-mi permit. Nu eu l-am sunat, m-a sunat dumnealui. Să nu uităm că am fost preşedinte de Consiliu Judeţean”.

Fostul ministru al Internelor Traian Igaş nu are decât o precizare: „Ce pot spune este că mă descurc atunci când vine vorba să dau de domnul preşedinte”.

Ce spune Administraţia Prezidenţială

„Dacă cineva doreşte să poarte cu domnul preşedinte o convorbire telefonică sună la numărul de cabinet şi este preluat de către o secretară. Aceasta, în funcţie de scopul convorbirii, face legătura fie cu un consilier din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, fie direct cu domnul preşedinte. Legătura se poate face fie pe telefonul fix din biroul domniei sale, fie prin transfer pe telefonul mobil. De obicei, când domnul preşedinte doreşte să ia legătura cu un ministru sau un alt demnitar o face prin intermediul numărului de cabinet. Este un număr normal, de oraş, începe cu 021. Nu aş putea spune dacă este o linie securizată, ţine de STS informaţia referitoare la securizarea numărului de telefon al domnului preşedinte. Mă aştept să nu fie o informaţie publică. Nu aş putea spune că numărul de telefon mobil este secret. Dacă domnul preşedinte doreşte să-l dea cuiva, bănuiesc că o face”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, Bogdan Oprea.