Întâlnire Cioloş-Leancă, pe tema cooperării bilaterale, în contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova

Șeful Partidului Popular European din Moldova (PPEM) și președinte al Consiliului parlamentar pentru integrare europeană, Iurie Leancă, s-a întâlnit luni la București cu premierul României, Dacian Cioloș, pentru a discuta despre agenda bilaterală, în special în contextul sprijinului acordat de România pentru revigorarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, un accent deosebit fiind pus pe necesitatea promovării reformelor și a luptei împotriva corupției, informează marți PPEM într-un comunicat de presă.

23 aug. 2016, 14:27
Întâlnire Cioloş-Leancă, pe tema cooperării bilaterale, în contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova

În cadrul întrevederii, au fost trecute în revistă proiectele de infrastructură realizate în Republica Moldova cu susținere financiară românească. A fost subliniată totodată necesitatea urgentării implementării proiectelor cu privire la interconexiune, dezvoltarea infrastructurii de transport, inclusiv construcții de poduri, extinderea numărului de grădinițe pentru renovare, intensificarea schimburilor comerciale, care ar aduce beneficii producătorilor din Republica Moldova.

Pentru realizarea acestor proiecte, Iurie Leancă a propus examinarea posibilității alocării anuale a unor sume din bugetul României. În premieră, Iurie Leancă a sugerat că aceste surse financiare ar putea fi utilizate și pentru suplimente la pensii pentru cei mai vulnerabili dintre pensionarii din Republica Moldova, se menționează în comunicat.

Cei doi oficiali au abordat și subiecte referitoare la problemele cu care se confruntă tinerii din Republica Moldova la admiterea în instituțiile de învățământ, inclusiv la studiile de masterat, probleme ce necesită o abordare complexă pentru a valorifica pe deplin oferta generoasă a Guvernului României, potrivit sursei citate.

Un alt subiect discutat în cadrul întrevederii Cioloș-Leancă a fost necesitatea fluidizării traficului de călători și mărfuri la punctele de trecere dintre cele două țări.