Întâlnire de urgenţă între preşedinţii României şi Moldovei. Timofti: Cu vecinii trebuie să te înţelegi bine

Președintele Traian Băsescu va avea miercuri, la Iași, convorbiri cu omologul său din Republica Moldova, Nicolae Timofti, informează Administrația Prezidențială.

RomaniaTV.net
18 mart. 2014, 12:17
Întâlnire de urgenţă între preşedinţii României şi Moldovei. Timofti: Cu vecinii trebuie să te înţelegi bine

Președintele Traian Băsescu va avea miercuri, la Iași, convorbiri tete-a-tete cu omologul său din Republica Moldova, Nicolae Timofti. Discuţiile vor avea loc la ora 12,00, la Hotelul Traian din Iași, urmând ca în jurul orei 12,45 aceștia să susțină o declarație de presă comună.

De asemenea, șeful statului va oferi, de la ora 13,15, un dejun de lucru în onoarea președintelui Republicii Moldova.

Nicolae Timofti a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că miercuri va merge la Iași unde va avea o întrevedere de lucru cu președintele Traian Băsescu. El a precizat că întrevederea a fost convenită în cadrul unei convorbiri telefonice.

Domnul premier a avut o întâlnire cu premierul Ucrainei şi au discutat mai multe subiecte. Eu voi pleca mâine în România, la Iaşi, pentru a discuta cu Traian Băsescu. Cu vecinii trebuie să trăieşti bine. Leancă la Kiev, eu la Bucureşti”, a declarat preşedintele moldovean. Timofti a adăugat că el a solicitat această întâlnire.

Nicolae Timofti a declarat, de asemenea, că Republica Moldova nu recunoaşte rezultatele referendumului din Crimeea, considerând că mizează pe rezolvarea problemelor prin dialog.

„Poziţia mea şi a R.Moldova privind acţiunile din Ucraina este că nu recunoaştem rezultatele referendumului din Crimeea. Considerăm că orice decizie aprobată în baza aşa-zisului referendum nu este legală, constituţional şi nu-l recunoaştem. Este o încălcare. Republica Moldova mizează şi susţine reglementarea problemelor pe calea dialogului. În acest context, chemăm toţi factorii de decizie la calm şi atitudine responsabilă privind problema transnistreană. Republica Moldova pledează pentru reglementarea conflictelor pe cale paşnică”, a adăugat Timofti.

Preşedintele moldovean a declarat, de asemenea, că a luat cunoştinţă de declaraţiile Sovietului Suprem al Transnistriei, calificând aceste acţiuni drept „contraproductive”.