Întâlnire decisivă între Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, terminată fără acord pe multe teme importante. Luni am putea afla noul premier

Liderii PNL şi PSD se văd sâmbătă în Parlament pentru a rezolva marile conflicte de la negocieri. Cîţu şi Ciolacu trebuie să ia o decizie privind majorările de pensii, salarii si alocații, desființarea secției speciale, dar si problema cotei unice de impozitare.

13 nov. 2021, 17:11
Întâlnire decisivă între Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, terminată fără acord pe multe teme importante. Luni am putea afla noul premier

UPDATE: Reprezentanţii liberali şi cei ai PSD nu s-au înţeles, sâmbătă, după discuţiile de aproape trei ore şi nu au reuşit să pice de acord pe mai multe teme. Temele pe care cele două partide nu s-au înţeles sunt impozitarea şi creşterea pensiilor, impozitul pe venit global şi nici premierul.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat sâmbătă, după încheierea discuţiilor cu PSD, că negocierile pe programul de guvernare vor continua şi duminică pentru că mai sunt câteva capitole de finalizat. „Mai erau câteva capitole, le facem mâine (…). Finanţe, Justiţie şi Muncă – le discutăm mâine”, a precizat Cîţu, la Palatul Parlamentului.

UPDATE: Florin Cîţu vrea ca noul Guvern să fie votat săptămâna viitoare în Parlament.  Duminică va avea loc o nouă întâlnire PSD-PNL pentru a decide cu privire la propunerile pentru funcţia de premier cu care vor merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, precum şi cu privire la împărţirea ministerelor. De asemenea, delegaţiile vor trebui să convină asupra acordului de guvernare.

Temele încă în dispută şi nesoluţionate de delegaţiile care au negociat se referă la cuantumul majorării pensiilor, la majorarea alocaţiilor, la impozitarea progresivă, susţinută de PSD dar neagreată de PNL, dar şi la situaţia Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Duminică vor avea loc discuţiile pe împărţirea posturilor în Executiv.

În cazul nominalizărilor pentru funcţia de premier, PSD nu îl vrea pe Florin Cîţu, care însă vrea să-şi păstreze postul, în timp ce numeroşi liberali susţin desemnarea lui Nicolae Ciucă. Inclusiv formula pe care o vor avansa la întâlnirea cu Klaus Iohannis este în discuţie, repectiv dacă vor merge cu o propunere comună sau dacă fiecare va avea propria propunere, iar preşedintele să fie cel care alege.

Ştirea iniţială

Întâlnire decisivă între Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu. Reprezentanţii PNL şi PSD vor discuta, sâmbătă, despre punctele din programul de guvernare cu privire la care nu s-a ajuns la o concluzie favorabilă până acum. Însă, până la negocierile în trei, Marcel Ciolacu își bagă colegii în ședință, pentru a ajunge între ei la un numitor comun, înainte de a discuta cu PNL și UDMR.

”Mă întâlnesc cu colegii mei să vedem ce divergențe sunt și apoi vom discuta cu cei de la PNL”, a spus Marcel Ciolacu la sosirea la sediul PSD.

PSD vrea să introducă impozitul progresiv în etape: „Cota unică există doar în patru ţări din UE: Letonia, Bulgaria, Ungaria şi noi”

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, sâmbătă, că discuţiile pentru formarea unui nou guvern vor continua pe capitolele Finanţe, Muncă, Justiţie, Economie şi Sănătate, exprimând speranţa că negocierile privind programul de guvernare se vor încheia în cursul zilei, urmând ca ulterior ele să continue pe marginea protocolului de funcţionare a coaliţiei, apoi pe ministere şi premier.

„Sunt capitole – Finanţe, Muncă, Justiţie, Economie, mai e puţin şi la Sănătate şi cam acestea ar fi. (…) Eu sper să închidem astăzi capitolul pe programul de guvernare şi după aceea să începem protocolul şi discuţiile pe ministere şi pe funcţia de premier”, a precizat Cîţu, la sediul PNL.

Președintele PNL, Florin Cîţu, a anunțat că în 2022 vor crește „cu siguranță” pensiile și alocațiile. „În 2022, cu siguranță vor crește pensiile, alocațiile. Discutăm și de celelalte. La fel salariile de la sectorul bugetar. Putem să agreăm o creștere dacă vine la pachet cu o reformă la sectorul de administrație. Nu putem doar să creștem și să nu legăm de performanță.”, a declarat Florin Cîțu, sâmbătă.

Președintele PNL a precizat că „eu înțeleg o legare directă între venituri și performanță”. Întrebat „ce majorare ne permitem pentru pensii, pentru alocații, pentru salariul minim”, Florin Cîțu a răspuns că „vom discuta astăzi.”

„În acest moment, este foarte important ca toată lumea să se uite în strategia fiscal-bugetară, în PNRR, în estimările Comisiei Europene, să vadă exact care este pasul de creștere pentru pensii, pentru salarii în perioada următoare. Discutăm un nou program de guvernare, vom vedea care va fi noul guvern.”, a mai spus Cîțu.

Liderul liberal a adăugat că speră ca săptămâna viitoare să fie dat un vot în Parlament pentru învestirea noului Executiv.

„Eu sper, v-am spus mereu că vreau ca săptămâna viitoare să avem un vot în Parlament”, a afirmat Cîţu.

Florin Cîţu respinge din nou propunerile PSD privind certificatul verde. „Cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze, dar nu pe banii celor de la buget. Mi se pare inadmisibil”

Întrebat la care dintre cele două partid – PNL şi PSD – va ajunge funcţia de premier, el a spus: „În acest moment discutăm despre programul de guvernare, nu am ajuns la problema premierului nici a ministerelor. Le luăm pe rând, haideţi să ne înţelegem pe programul de guvernare şi după aceea mergem mai departe”. El a precizat că UDMR este „parte din echipă”, în discuţiile purtate pentru formarea noului guvern

Florin Cîţu: PNRR nu poate fi rediscutat la CE; poate PSD are altă influenţă acolo – vom vedea

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, premierul interimar, afirmă că nu ştie ca PNRR să poată fi rediscutat la Bruxelles, adăugând că, în cazul în care PSD are „altă influenţă” la nivelul Comisiei Europene, rămâne de văzut ce se poate discuta.

El fost întrebat dacă PNRR mai poate fi rediscutat la Comisia Europeană, pornind de la dorinţa exprimată în acest sens de social-democraţi.

„Eu ştiu că nu. Dacă PSD are influenţă la Comisia Europeană şi poate să rediscute PNRR-ul vom vedea ce se poate discuta. Eu, care am negociat PNRR şi am discutat şi cu preşedinta Comisiei de mai multe ori, nu ştiu că se poate rediscuta. Dar, dacă se poate, PSD are poate altă influenţă acolo şi atunci vom vedea”, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă, la sediul PNL.

Bulai: O alianță PSD – PNL nu este contra naturii

„Unii vor premierul. Aripa PNL ar vrea să meargă în continuare cu domnul Cîțu. (…) Este esențial pentru ei, pentru că domnul Cîțu, ca șef de partid, are în mai mare măsură capacitatea de a controla ministerele PSD-ului. (…) Pe de altă parte, PSD joacă, în acest moment, un meci foarte important. Din punctul meu de vedere, dacă cei de la PSD reușesc să impună – nu premierul lor, pentru că nu cred că este posibil acest lucru, ci pe domnul Ciucă sau pe altcineva, atunci au câștigat, pentru că au forță mult mai tare în Parlament prin oamenii pe care vor să îi aducă acolo”, a explicat Alfred Bulai.

„PSD joacă o carte care poate fi și necâștigătoare, depinde de ce va negocia acum și de cât va da înapoi. Există și șansa să stăm în negocieri mult și bine!”, a mai zis Alfred Bulai.

„În principiu, o alianță PSD – PNL nu este contra naturii, așa cum zice lumea, în sensul în care se aseamănă din multe puncte de vedere, au interese comune. (…) Vreau să spun că există o istorie”, a continuat acesta.

Cu privire la USR, Alfred Bulai a spus că „nu știe cum să reacționeze”, „nu este atât de critic pe cât ar putea, pentru că încă crede că PNL poate îi dă vreo șansă”.  În contextul noului Guvern, „în primăvară, văd clar tensiuni pe fondul nemulțumirilor sociale”, „unii își vor pune niște întrebări legate de direcție, dacă este bună sau nu”, a mai spus Alfred Bulai în cadrul emisiunii de la DCNewsTV.