Întâlnire decisivă pentru viitorul euro. Sarkozy şi Merkel se reunesc la Paris

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, se întâlneşte luni cu cancelarul german, Angela Merkel, la un dejun de lucru la Palatul Elysée. Liderii Uniunii Europene caută în continuare soluţii să stingă incendiul provocat de criza datoriilor.

RomaniaTV.net
05 dec. 2011, 08:20
Întâlnire decisivă pentru viitorul euro. Sarkozy şi Merkel se reunesc la Paris

Parisul şi Berlinul vor face ‘propuneri’ pentru ‘a garanta viitorul Europei’, ameninţată cu prăbuşirea. Cei doi lideri se vor reîntâlni la sfârşitul săptămânii, la Bruxelles, cu ceilalţi şefi de state şi de guvern din Uniunea Europeană. Summitul debutează vineri, dar este foarte posibil să se întindă pe toată durata week-endului.

Dacă cei doi lideri sunt de acord asupra unei refondări a Uniunii Europene, trecând printr-o revizuire a tratatelor şi o disciplină bugetară întărită, ei nu reuşesc să ajungă la o înţelegere definitivă în privinţa modalităţilor de a se atinge scopul dorit în comun.

Sarkozy, iniţial adversar al ideii modificării tratatelor, s-a alăturat în cele din urmă acestei doleanţe a Germaniei.

Parisul se arată în prezent favorabil unui tratat care să ofere autorităţilor europene mai multe mijloace de supraveghere a bugetelor naţionale.

În schimb, Sarkozy aşteaptă de la Berlin un plus de solidaritate europeană, cum ar fi posibilitatea pentru Banca Centrală Europeană de a răscumpăra datoria ţărilor celor mai fragile din Uniune, propunere respinsă de Angela Merkel.