Întâlnire la cel mai înalt nivel în Roma! Volodimir Zelenski l-a vizitat oficial pe Papa Francis. În Ucraina răsună alarmele de război

Volodimir Zelenski a ajuns la Roma, unde s-a întâlnit cu Papa Francisc, dar și cu Georgia Meloni. Acesta urmează să se deplaseze spre Germania.

13 mai 2023, 21:10
Întâlnire la cel mai înalt nivel în Roma! Volodimir Zelenski l-a vizitat oficial pe Papa Francis. În Ucraina răsună alarmele de război
Ce program va avea Volodimir Zelenski în Germania

Volodimir Zelenski a ajuns la Roma, unde s-a întâlnit cu Papa Francis. Aceasta este prima vizită a președintelui ucrainean în Italia, de la începutul războiului, din februarie 2021, informează The Guardian.

Citește și: Zelenski este din ce în ce mai sigur de victorie: ”Ocupanții au pierdut deja acest război în mintea lor”

Acesta a sosit la Roma sâmbătă dimineață pentru a purta o serie de discuții oficiale cu reprezentanți ai Guvernului și cu Papca Francisc, care la finalul lunii aprilie afirma că este implicat într-o misiune care își propune să aducă pacea și finalul războiului cu Rusia, a arătat Reuters.

De la momentul în care Rusia i-a invadat țara, Volodimir Zelenski nu a mai ajuns în Italia. Cu ocazia acestei vizite, președintele ucrainean s-a întâlnit cu preşedintele Sergio Mattarella şi cu premierul Giorgia Meloni, până să ajungă la Vatican. Mai mult, acesta va participa la un talk-show extrem de popular al televiziunii italiene, iar apoi își va continua drumul către Germania.

Ce program va avea Volodimir Zelenski în Germania

Volodimir Zelenski sa va întâlni în Germania cu liderii celei mai mari economii europene, conform unor surse guvernamentale de la Berlin. Această deplasare se întâmplă la doar o zi după ce Guvernul german a anunțat noi livrări de arme către Ucraina. Acestea vor avea o valoare de 2,7 miliarde de euro și vor consta în tancuri, blindate, drone şi sisteme de apărare antiaeriană.

Itinerariul vizitei lui Zelenski din Germania nu a fost încă dezvăluit oficial, însă conform unor informații care s-au scurs în presa germană, președintele Ucrainei ar urma să poarte discuții cu cu cancelarul Olaf Scholz şi cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier. Mai mult, acesta va primi Premiul Charlemagne, decernat anual personalităţilor care se remarcă în promovarea valorilor şi unităţii europene. Totuși, nu se știe dacă acesta se va deplasa la Aachen pentru a primi personal acest premiu.

„Pentru prima dată în lunga sa istorie, Premiul Charlemagne recunoaşte prin această alegere că libertatea şi principiile fundamentale ale Europei trebuie, dacă este necesar, să fie apărate prin forţă”, a subliniat săptămâna aceasta, în cotidianul german Tagesspiegel, directorul comitetului de organizare a premiului, Jurgen Linden.

Citește și: Zelenski amână contraofensiva, deşi a primit rachete de croazieră Storm Shadow: „Ucraina are nevoie de mai mult timp”