Zelenski amână contraofensiva, deşi a primit rachete de croazieră Storm Shadow: „Ucraina are nevoie de mai mult timp”

Ucraina cere de luni de zile rachete cu rază lungă de acţiune, dar sprijinul oferit de Marea Britanie şi de alţi aliaţi, cum ar fi Statele Unite, s-a limitat până acum la arme cu rază mai scurtă de acţiune.
Filip Stan
11 mai 2023, 15:28
Zelenski amână contraofensiva, deşi a primit rachete de croazieră Storm Shadow:

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski a spus că ţara sa are nevoie de mai mult timp pentru a lansa contraofensiva mult aşteptată împotriva forţelor ruse, în timp ce armata aşteaptă livrarea ajutorului promis.

Atacul aşteptat ar putea fi decisiv în război, căci ar putea redesena liniile de front care de luni de zile au rămas neschimbate. Va fi, de asemenea, un test crucial pentru Ucraina, dornică să demonstreze că armele şi echipamentele pe care le-a primit din Occident pot avea ca rezultat câştiguri semnificative pe câmpul de luptă.

Ucraina spune că a îndepărtat ruşii din Bahmut, Kremlinul recunoaşte: „Armata noastră fuge”

Vorbind la sediul său din Kiev, preşedintele Zelenski a descris brigăzile de luptă, dintre care unele au fost antrenate de ţările NATO, ca fiind „gata”, dar a spus că armata mai are nevoie de „unele lucruri”, inclusiv de vehicule blindate care „vin în loturi”.

„Cu  ceea ce avem deja putem merge mai departe şi, cred, că vom avea succes”, a spus el într-un interviu pentru radiodifuzorii publici care sunt membri ai Eurovision News, precum BBC.

„Dar am pierde o mulţime de oameni. Cred că este inacceptabil. Aşa că trebuie să aşteptăm. Mai avem nevoie de puţin timp”.

Evgheni Prigojin: „Este un şiretlic al lui Zelenski. Contraofensiva este deja în plină desfăşurare”

Când şi unde va avea loc impulsul ucrainean este un secret. Între timp, forţele ruse şi-au întărit apărarea de-a lungul unei linii de front care se întinde  pe 1.450 km de la regiunile de est Lugansk şi Doneţk până la Zaporizhzhia şi Herson în sud.

Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că trupele ucrainene au început în oraşul Bahmut o contraofensivă cu atacuri de pe flancuri şi a calificat drept un „şiretilic” afirmaţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că armata ucraineană mai are nevoie de timp înainte de a lansa contraofensiva contra trupelor ruse, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

„Cât despre contraofensivă. Este un şiretlic al lui Zelenski. Contraofensiva este deja în plină desfăşurare”, a estimat Prigoijin, răspunzând pe Telegram unei întrebări din partea presei ruse despre mult aşteptata contraofensivă ucraineană. Întrebarea a făcut referire la o declaraţie anterioară a preşedintelui ucrainean, care a spus că armata ucraineană are nevoie de mai mult timp pentru a lansa ofensiva de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia, întrucât aşteaptă să primească mai multe arme din partea aliaţilor occidentali, inclusiv blindate.

Deocamdată, potrivit lui Prigojin, armata ucraineană „atacă pe flancuri pe frontul de la Artemovsk (numele rusesc al oraşului ucrainean Bahmut) şi, din nefericire, în unele locuri cu succes”. „Cum am spus de multe ori, planul armatei ucrainene este deja în desfăşurare, noi îi zdrobim, ei la rândul lor ne zdrobesc pe noi”, a mărturisit liderul grupării de mercenari aflată în prima linie a asediului asupra acestui oraş din estul Ucrainei pe care trupele ruse încearcă să-l cucerească din vara anului trecut. Pierderile în efective şi echipamente sunt mari de ambele părţi, iar armata ucraineană mai controlează în prezent doar un mic sector din vestul oraşului.

Însă, crede Prigoijin, armata ucraineană va încerca să străpungă frontul la Bahmut, pentru ca apoi să atace „Briansk, Belgorod, intrând pe teritoriul rus, şi Zaporojie”. El susţine de asemenea că toate unităţile ucrainene antrenate în Occident au primit deja dotarea necesară, arme, echipamente, tancuri şi tot ce le trebuie, şi de fapt participă deja la contraofensivă.

Aceste unităţi „deja sunt total implicate, iar după ce îşi vor testa forţele şi îşi vor încălzi muşchii se vor îndrepta spre nord şi spre sud”, anticipează liderul grupării Wagner. El a promis că această unitate „va continua să-şi îndeplinească misiunile de luptă, în pofida deficitului oribil de muniţii şi a încălcării tuturor promisiunilor de către Ministerul Apărării” rus, reluând astfel acuzaţiile la adresa Moscovei despre privarea de muniţii a luptătorilor săi.

Mult aşteptata contraofensivă ucraineană majoră ar putea fi un moment decisiv în războiul declanşat de Rusia în februarie 2022 şi un test important pentru Ucraina, întrucât va arăta dacă armele primite din Occident pot schimba cursul conflictului.

În acest timp, forţele ruse şi-au fortificat poziţiile defensive pe o linie a frontului de circa 1.450 de kilometri, începând din provinciile estice Doneţk şi Lugansk şi până în Zaporojie şi Herson în sud.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în urmă cu două săptămâni că aliaţii şi partenerii Ucrainei au furnizat acestei ţări 230 de tancuri şi 1.550 de vehicule blindate, el apreciind că „ucrainenii dispun astfel de capacităţile de care au nevoie pentru a recuceri mai multe teritorii”.

Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow, cu rază lungă de acţiune. Londra a primit asigurări de la Kiev că nu va lovi cu ele în interiorul Rusiei. Reacţia Kremlinului

Marea Britanie a furnizat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune cStorm Shadow, a declarat joi un oficial occidental, ceea ce ar permite forţelor Kievului să lovească trupele ruseşti şi centre logistice aflate la mare distanţă în spatele liniei frontului, relatează Reuters.

Rusia insistă cu „operaţiunea specială”: „Război înseamnă distrugerea completă a infrastucturii, înseamnă distrugerea completă a oraşelor”

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune, dezvoltată în comun de Marea Britanie şi Franţa, care este de obicei lansată din aer. Distanţa de tragere este de peste 250 km. Potrtivit producătorului MBDA, racheta este concepută pentru atacuri împotriva unor ţinte dificile, cum ar fi buncărele şi infrastructura-cheie.

Potrivit CNN, care a anunţat prima dată această informaţie, citând mai mulţi oficiali occidentali de rang înalt, Marea Britanie a primit asigurări din partea guvernului ucrainean că aceste rachete vor fi folosite doar pe teritoriul suveran ucrainean şi nu în interiorul Rusiei.

Ministerul Apărării de la Londra a refuzat să comenteze informaţiile, în timp ce  Kremlinul a declarat că aceste demersuri vor necesita „un răspuns adecvat din partea armatei” ruse.

Furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune de către Marea Britanie regimului de la Kiev va necesita un răspuns adecvat din partea armatei ruse, a declarat joi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de TASS. Kremlinul are o părere „foarte negativă” faţă de furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune, a subliniat Peskov. „Acest lucru va necesita un răspuns adecvat din partea militarilor noştri, care, în mod natural, din punct de vedere militar, vor lua decizii adecvate în acest context”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

 

Ucraina cere de luni de zile rachete cu rază lungă de acţiune, dar sprijinul oferit de Marea Britanie şi de alţi aliaţi, cum ar fi Statele Unite, s-a limitat până acum la arme cu rază mai scurtă de acţiune. Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, şi ministrul de externe, James Cleverly, s-au aflat în ultimele săptămâni în Statele Unite pentru discuţii privind sprijinirea Ucrainei.

Premierul Rishi Sunak declarase la Conferinţa de Securitate de la Munchen, din februarie, că Marea Britanie va fi prima ţară care va furniza Ucrainei arme cu rază de acţiune mai mare.

Marea Britanie şi alte ţări occidentale şi-au sporit ajutorul militar pentru Ucraina în acest an, Londra anunţând în ianuarie că va trimite 14 dintre principalele sale tancuri de luptă, Challenger 2, un angajament ce a fost urmat şi de alte ţări, inclusiv Statele Unite şi Germania.
Războiul din Ucraina se află într-un punct de cotitură, Kievul fiind aşteptat să declanşeze o nouă contraofensivă, după şase luni în care şi-a menţinut forţele în defensivă, în timp ce Rusia a organizat o uriaşă ofensivă de iarnă în urma căreia, însă, nu a reuşit să captureze un teritoriu semnificativ.

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
Șoferii trebuie să obțină certificat de omologare individuală. NU este permis accesul pe drumurile publice. Se aplică amendă
Playtech.ro
Ce salariu are un judecător în România în 2025 și la ce vârstă se pensionează, de fapt
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
BNR: Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Apa caldă se oprește pentru aproape 700 de imobile din Capitală! Ce zone sunt afectate de lucrările la rețeaua termică
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu. Victor Ponta scoate totul la suprafață: Ai grijă...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Ministrul Muncii anunță noile pensii. Câți bani se primesc după noua recalculare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia