Întâlnire Vladimir Putin – Fidel Castro, în Cuba. Apariţie RARĂ a fostului lider de la Havana VIDEO

Preşedintele rus Vladimir Putin a început un turneu de şase zile în America Latină în încercarea de a reînnoda legăturile cu vechii aliaţi. Prima sa oprire a fost în Cuba, acolo unde s-a întâlnit cu omologul său, Raul Castro, dar şi cu fratele acestuia, Fidel.

RomaniaTV.net
12 iul. 2014, 11:10
Întâlnire Vladimir Putin – Fidel Castro, în Cuba. Apariţie RARĂ a fostului lider de la Havana VIDEO

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost primit cu onoruri militare la Havana. Însoţit de Raul Castro, Putin a depus o coroană la mausoleumul soldaţilor sovietici. În cadrul vizitei, cele două ţări au semnat mai multe acorduri în domeniul energiei, industriei şi sănătăţii. Atmosfera a fost atât de destinsă, încât preşedintele cubanez a făcut şi o glumă pe tema conflictului din Ucraina.

„Această ţară nu e pentru muncă şi cu atât mai puţin pentru declanşarea unui război. Ţara asta este pentru relaxare. Ce părere aveţi?”, a spus Raul Castro.

Aflat la Havana, Putin n-a ratat ocazia de a se întâlni cu fostul preşedinte Fidel Castro, care a condus Cuba aproape 50 de ani. A fost prima oară când Castro a apărut în public în ultima jumătate de an. Cei doi au discutat o oră despre relaţiile bilaterale, economie şi politică internaţională.

Înainte să ajungă în Cuba, Putin a anulat o datorie istorică a ţării sud-americane faţă de Rusia. Liderul de la Kremlin a şters 90 la sută din datoria Cubei din perioada sovietică, mai exact 32 de miliarde de dolari. Turneul preşedintelui rus în America Latină continuă astăzi în Argentina, iar mâine liderul de la Kremlin va urmări finala Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, împreună cu cancelarul german Angela Merkel.

Raul Castro a mulţumit Rusiei pentru „marea sa generozitate”, după ştergerea a 90% din datoria Cubei şi şi-a declarat totodată sprijinul pentru politica actuală, „inteligentă şi fermă”, pe care o duce în prezent Rusia pe scena internaţională.

„După atâţia ani, faptul că Rusia a şters 90% din această datorie şi că cele 10% rămase, respectiv circa 3,5 miliarde de dolari, vor fi investite în Cuba, este încă o dovadă a marii generozităţi evidente a poporului rus faţă de Cuba”, a spus Raúl Castro, care a adăugat că, fără ajutorul primit din partea fostului bloc sovietic, revoluţia cubaneză nu ar fi putut supravieţui.

Raúl Castro s-a declarat „extrem de satisfăcut” de starea relaţiilor dintre Rusia şi Cuba, după noua etapă care a început în anul 2000, când Putin a vizitat pentru prima oară ţara din Caraibe. Castro a profitat de vizita oficială a lui Putin pe insulă, pentru a-şi exprima sprijinul pentru politica internaţională a Rusiei, prin cuvinte elogioase, dar a fost victima unui mic lapsus, remarcă EFE. „Pe scena internaţională suntem de acord cu politica actuală, fermă şi inteligentă, pe care o desfăşoară Uniunea Sovietică, adică… vreau să spun… Rusia”, a spus textual Castro.

În opinia liderului cubanez, dezmembrarea URSS a produs un dezechilibru pe scena internaţională, dar începând din anul 2000, „aceste forţe încep să-şi revină şi efectele acestui lucru se văd în prezent”.