Întâlniri la ANAF pentru a se verifica stadiul măsurilor de reducere a evaziunii fiscale

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan-Nicolae Stan, s-a întâlnit luni cu şefii de direcţii din cadrul instituţiei, pentru a verifica stadiul implementării mãsurilor de creştere a încasărilor la buget şi pentru stimularea conformãrii voluntare la plată, cuprinse în planul de acţiune prezentat recent premierului, a anunţat instituţia. 

20 mart. 2017, 12:36
Întâlniri la ANAF pentru a se verifica stadiul măsurilor de reducere a evaziunii fiscale

ANAF a anunţat că va implementa, până în 15 aprilie, mai multe măsuri urgente pentru creşterea încasărilor la buget, după ce a colectat 32 miliarde lei la buget în primele două luni din acest an, cu 0,9% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Preşedintele instituţiei a avut mai multe runde de discuţii pe această temă cu premierul Sorin Grindeanu, iar printre măsurile anunţate se numără şi anularea penalităţilor de întârziere, în cazul finalizării eşalonării, ce a mai fost deja aplicată în ultimii ani.

În cadrul discuţiilor, premierul a cerut măsuri pentru creşterea încasărilor.

„Preşedintele ANAF le-a reamintit termenul pânã la care mãsurile dispuse sã fie duse la îndeplinire, respectiv 15 aprilie, solicitând conducerilor teritoriale sã anunţe de îndatã dacã întâmpinã dificultãţi în implementare”, se specifică în comunicatul ANAF.

Concret, Fiscul va implementa şase măsuri: consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor şi completarea corectă a declaraţiilor fiscale, îndrumarea contribuabililor pentru accesarea plăţii eşalonate a obligaţiilor fiscale, în cazul în care nu-şi pot plăti la timp taxele şi impozitele, extinderea serviciului „Spaţiul Privat Virtual” la persoanele juridice şi la alte entităţi fără personalitate juridică, poprirea pe conturi doar pentru suma datorată ANAF în cazul contribuabililor care sunt executaţi silit, iniţierea de acţiuni de control în domeniul comerţului on-line şi intensificarea controlului pentru a descoperi contribuabilii care înregistrează facturi false în contabilitate.

În cazul plăţii eşalonate, Guvernul anunţă anularea penalităţilor de întârziere, în cazul finalizării eşalonării. Măsura a fost aplicată de mai multe în ultimii ani, în condiţiile în care multe penalităţi impuse de inspectorii Fiscului sunt contestate în instanţă, iar până la o decizie definitivă privind valoarea datoriei către buget, sumele nu sunt încasate de către ANAF.

Datele prezentate de ANAF sugerează că, după încasări foarte slabe în ianuarie, situaţia a dat semne de îmbunătăţire în a doua lună a anului.

În februarie, ANAF a colectat venituri bugetare de 13,87 miliarde lei, cu 6,7%, sau 874 milioane lei, mai mult faţã de februarie 2016, „în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20%, iar în luna februarie 2017 – de 19%”.