Întârzieri de cinci luni la emiterea cardurilor naţionale de sănătate duplicat

De circa cinci luni de zile, unele dintre persoanele asigurate la sănătate care au solicitat carduri naţionale de sănătate duplicat, pentru că le-au pierdut, le-au fost furate, au fost deteriorate, ori datele înscrise pe cardurile primite erau greşite, nu le-au primit până acum. Mai mult, unii dintre asiguraţii majori nu au primit cardurile încă, deşi au fost eligibili să intre în posesia lor înainte de obligativitatea sistemului cardului naţional. CNAS a refuzat să ne spună de ce şi unde a apărut blocajul.

12 apr. 2016, 10:24
Întârzieri de cinci luni la emiterea cardurilor naţionale de sănătate duplicat

Medicii de familie şi pacienţii au semnalat în ultimele cinci luni că mulţi dintre asiguraţii care au solicitat carduri naţionale de sănătate duplicat nu le-au primit până acum. Mai mult, unii dintre asiguraţii majori nu au primit nici acum cardurile naţionale de sănătate, deşi întruneau încă din anul 2014 condiţiile de eligibilitate ca să le primească.

Până în luna martie 2016, 186.253 de persoane au solicitat eliberarea unor carduri duplicat, au spus, pentru ECONOMICA.NET, oficialii CNAS.

Citeşte şi CNAS vrea să achiziţioneze cu 18,8 milioane de lei servicii de mentenanţă pentru cardul de sănătate

Din cauza întârzierii de cinci luni a emiterii cardurilor duplicat, pacienţii sunt puşi pe drumuri o dată la două luni să îşi înnoiască adeverinţa de înlocuire a cardului, obligatorie pentru a putea obţine servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Pe 29 februarie 2016, Compania naţională Imprimeria Naţională a răspuns că tipăreşte cardurile în câteva zile de la momentul în care primeşte datele de personalizare ale cardurile de la CNAS. Compania tipăreşte cardurile naţionale de sănătate, conform relaţiilor contractuale cu Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pentru a afla unde s-a blocat emiterea noilor carduri, Imprimeria Naţională le-a cerut jurnaliştilor să ceară răspunsuri la CNAS.

Citeşte şi CNAS: Reglementările legale în vigoare asigură accesul asiguraţilor la servicii medicale în sistemul public

De la 1 septembrie până la 1 martie, Imprimeria Naţională a tipărit peste 456.000 de carduri naţionale de sănătate, iar în total, din anul 2014 până la 1 martie 2016 a tipărit 15,51 milioane de carduri. Peste 300.000 de carduri naţionale de sănătate nu au putut fi distribuite prin poştă, pentru că asiguraţii nu au fost găsiţi acasă, şi pot fi ridicate de la Casele de Asigurări de Sănătate în evidenţa cărora aceştia figurează, au spus oficialii CNAS.

CNAS nu a răspuns de ce nu au mai fost emise carduri duplicat din noiembrie încoace.

„Asiguraţii care nu au primit cardul duplicat se pot adresa Casei de Asigurări în evidenţa căreia se află, pentru a solicita informaţii”, ne-au răspuns oficialii CNAS.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET

Citeşte şi CNAS: Actele adiţionale la Contractul-cadru nu schimbă condiţiile contractuale