Inteligenţa artificială poate determina preferinţele politice ale oamenilor după înfăţişare. Femeile atractive sunt cel mai uşor de „ghicit”

Un studiu realizat în Danemarca a scos la iveală faltul că inteligenţa artificială poate recunoaşte înclinaţiile politice ale persoanelor pe baza înfăţişării, aspect considerat periculos, odată ce tehnologia va fi dezvoltată.

26 iun. 2023, 16:38
Inteligenţa artificială poate determina preferinţele politice ale oamenilor după înfăţişare. Femeile atractive sunt cel mai uşor de „ghicit”

Un grup de oameni de știință din Danemarca și Suedia a studiat posibilitatea de a utiliza „tehnicile de învățare profundă”, precum tehnologia de recunoaștere facială și analiza predictivă, pentru a ghici înclinațiile politice ale unui individ.

Obiectivul acestui studiu, care a fost realizat în luna martie, au precizat oamenii de știință, „a fost să demonstreze că există o amenințare semnificativă la adresa confidențialității din cauza acestei tehnologii avansate și a fotografiilor ușor disponibile”.

În acest sens, oamenii de știință au apelat la o serie de date publice cu 3.233 de imagini ale unor persoane din Danemarca care au candidat la o funcție locală. Ulterior, au utilizat tehnici avansate pentru a le aprecia expresiile faciale și o bază de date privind trăsăturile faciale pentru a afla „scorul de frumusețe” al unui individ, potrivit Adevarul.

Ulterior, cu ajutorul acestor date inteligența artificiala a ghicit înclinațiile politice în 61% din cazuri. De asemenea, conservatorii „păreau mai fericiți decât omologii lor de stânga”, conform AI, care s-a ghidat după zâmbetul lor.

Totodată, persoanele de sex feminin care aveau un colț al buzelor ridicat au fost asociate cu o politică mai liberală.

În aceeași ordine de idei, oamenii de știință au remarcat că AI a asociat nivelul de atractivitatea al unui candidat cu politica acestuia. Femeile apreciate ca fiind atractive după scorurile de frumusețe ar fi fost mai conservatoare, cu toate că nu a existat o legătură asemănătoare între nivelul de atractivitate al bărbaților și înclinațiile lor politice.

Citeşte şi: A apărut înregistrarea audio cu implozia submarinului Titan. Pasagerii au trăit un adevărat film de groază VIDEO