Intemperiile din Bosnia au scos la suprafaţă osemintele unor victime de război

Rămăşiţele pământeşti ale nouă persoane, foarte probabil victime musulmane ale Războiului din Bosnia (1992-1995), au fost descoperite în nordul ţării după ce au fost aduse la suprafaţă de inundaţiile care au lovit în mai regiunea Balcanilor, transmite France Presse.

06 iun. 2014, 18:47
Intemperiile din Bosnia au scos la suprafaţă osemintele unor victime de război

Aceste rămăşiţe au fost recuperate, „după retragerea apelor, din două gropi comune aflate la depărtare de câteva sute de metri una de cealaltă”, a declarat vineri pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Institutului bosniac pentru persoanele dispărute, Lejla Cengic.

Aceste morminte colective au fost descoperite pe malul stâng al râului Bosna, între oraşele Maglaj şi Doboj, în nordul Bosniei. „Apele şi alunecările de teren au adus la suprafaţă osemintele”, a explicat Cengic.

Conform aceleiaşi surse, este vorba probabil despre rămăşiţele umane ale unor bărbaţi musulmani din oraşul Jablanica, din regiunea Maglaj, omorâţi în 1992 de forţele sârbe din Bosnia. Identitatea victimelor va fi confirmată cu ajutorul unor teste ADN.

Intemperiile care au lovit în mai Bosnia, Serbia şi Croaţia, cele mai rele din ultimul secol, au provocat inundaţii importante şi s-au soldat cu şapte morţi, în esenţă în Serbia şi în Bosnia, conform autorităţilor. Autorităţile bosniace au avertizat totodată împotriva pericolului ce l-ar putea reprezenta minele antipersonal datând din perioada războiului intercomunitar şi care au fost purtate de ape.

Citeşte şi BERD evaluează pagubele provocate de inundaţii în Serbia şi Bosnia la trei miliarde de euro