Intenţiile Rusiei în Crimeea după anexare: Construcţia unui GAZODUCT şi a trei CENTRALE ELECTRICE

Rusia intenţionează să construiască un gazoduct submarin până în Crimeea şi, de asemenea, ar putea construi trei centrale electrice în peninsulă, a declarat marţi ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, pentru cotidianul rus Kommersant.

01 apr. 2014, 08:44
Intenţiile Rusiei în Crimeea după anexare: Construcţia unui GAZODUCT şi a trei CENTRALE ELECTRICE

La finele lunii trecute preşedintele rus, Vladimir Putin, a promulgat legea privind ratificarea Tratatului de reunificare a Crimeei şi Sevastopolului cu Rusia, precum şi legea privind primirea în componenţa Federaţiei Ruse de noi subiecţi (Republica Crimeea şi oraşul Sevastopol), documente aprobate anterior de cele două camere ale Parlamentului federal rus, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Vreţi să vizitaţi Crimeea? Luaţi VIZĂ de la Federaţia Rusă

Potrivit lui Alexander Novak, cele trei centrale electrice ar putea avea o capacitate totală de 1.320 de megawaţi iar costul lor ar putea să se ridice la 100 miliarde de ruble (2,9 miliarde de dolari). În ceea ce priveşte gazoductul submarin, acesta ar urma să coste aproximativ şase miliarde de ruble şi ar avea o capacitate de până la două miliarde metri cubi pe an.

De asemenea, Alexander Novak a spus că grupul rus Gazprom ar putea acoperi în totalitate costul construcţiei gazoductului spre Crimeea şi de asemenea ar putea participa la licitaţie pentru privatizarea companiei energetice locale Chernomorneftegaz. O purtătoare de cuvânt de la Ministerul rus al Energiei a confirmat declaraţiile făcute de Alexander Novak pentru Kommersant.

Separat, cotidianul financiar rus Vedomosti a publicat o declaraţie a unui oficial din Ministerul rus al Energiei potrivit căruia Gazprom ar putea construi o conductă cu o lungime de 400 de kilometri care să facă legătura între oraşul rus Krasnodar şi Sevastopol, principalul oraş din Crimeea, conducta urmând să aibă o capacitate anuală de 10 miliarde metri cubi. Vedomosti precizează că o altă opţiune pentru a furniza energie Crimeei este construcţia unei conducte care să pornească din Anapa, un alt oraş din sudul Rusiei. Costul acestui proiect ar fi de aproximativ 200-300 milioane de dolari.

Citeşte şi Ruşii de rând PLĂTESC pentru alipirea Crimeei. Funcţionarii, invitaţi să COTIZEZE pentru peninsulă

Luna trecută, Gazprom a semnat un contract în valoare de două miliarde de euro cu compania italiană de servicii petroliere Saipem privind construirea primei conducte din gazoductul South Stream, o conductă cu o lungime de 2.400 de kilometri începând din Rusia via Marea Neagră în Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia şi nord-estul Italiei.