INTERCEPTĂRI: Funcţionarii din Gorj, la „curăţat” morţii din liste. „Rămân puţini olteni!”

Funcţionari cu atribuţii în gestionarea listelor de alegători pentru referendum vorbeau, luni, 6 august, despre curăţarea, actualizarea numărului de morţi, la Gorj, "judeţul lui Ponta", înregistrându-se într-o lună 40.000 de decese, concluzia ironică fiind că "rămân puţini olteni".
Romania TV
10 aug. 2012, 13:35
INTERCEPTĂRI: Funcţionarii din Gorj, la

Totodată, o funcţionară spune că „nu o interesează”, precizând unui interlocutor că dacă alegătorul are cetăţenie română, are dreptul să voteze: „Să mă lase dracu’ în pace!”.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arată, în referatul prin care cer avizul de urmărire penală pentru fostul ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre, că acesta, alături de chestorul Constantin Manoloiu şi de secretarul de stat Ioan Căbulea, au făcut „demersuri, au purtat mai multe discuţii despre modalităţi prin care, într-un mod aparent legal, să se poată ajunge la o diferenţă între numărul electorilor de la referendumul din 29 iulie 2012 şi cei pe care urmăreau să-i obţină printr-o actualizare ulterioară”.

Adresa din 2 august prin care Ministerul Administraţiei şi Internelor a comunicat Curţii Constituţionale că nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente are practic un caracter fictiv, iar această împrejurare a fost cunoscută de către învinuiţi, spun procurorii.

„Potrivit probelor administrate în cauză, scopul îl constituia justificarea formală a operaţiunilor ulterioare, prin care din listele electorale permanente urmau să fie excluse un număr de persoane cu drept de vot. În această perioadă numitul Victor Paul Dobre şi învinuiţii au desfăşurat mai multe demersuri, au purtat mai multe discuţii despre modalităţi prin care, într-un mod aparent legal, să se poată ajunge la o diferenţă între numărul electorilor de la referendumul din 29 iulie 2012 şi cei pe care urmăreau să-i obţină printr-o actualizare ulterioară”, explică anchetatorii în documentul citat.

Pentru a ascunde acest demers au fost efectuate mai multe analize şi variante de lucru. În vederea atingerii acestui scop s-a optat inclusiv pentru reducerea fictivă a populaţiei în unele judeţe, iar una dintre modalităţile de obţinere a acestui rezultat era creşterea numărului de persoane care figurează în bazele de date ca fiind decedate.

„Astfel, în ziua de 6 august 2012, la ora 17.45, are loc o discuţie între funcţionarii cu atribuţii în gestionarea acestor date:

DOMN: Da. Şi astăzi vorbesc ăştia pe la…că oamenii s-au pus pe treabă. Acum: unii nu vor, spun că e ilegală, că nu au competenţă.

DOAMNĂ: Ce anume?

DOMN: Să, mă rog, să cureţe, nu ştiu, să actualizeze, să nu ştiu ce! Să ciocăne, să actualizeze, să bla bla bla. Alţii, spun că deja s-au apucat şi au găsit vreo 40.000 morţi dar de atunci încoace, niciunii…

DOAMNĂ: 40.000 unde? La nivel de ce?

DOMN: La Gorj, la Gorj, subprefectul de Gorj.

DOAMNĂ: Că a găsit?

DOMN: Da, sau în perioada de după s-au înregistrat 40.000 de decese dar nu erau prinse, dar nu erau astea în, nu făceau parte din listele electorale.

DOAMNĂ: În perioada de după ce?

DOMN: De după referendum. Nu ştiu cum au murit într-o lună 40.000 la Gorj!

DOAMNĂ: S-au înregistrat 40.000 de morţi în Gorj?

DOMN: Da mă, da, da, da!

DOAMNĂ: Doamne iartă-mă, Dumnezeule!

DOMN: Pe de-o parte spunea că ăştia nu erau înscrişi în listele electorale. Deci cu alte cuvinte, într-o lună au murit 40.000 de gorjeni. Rămân puţini olteni! Acesta e judeţul lui Ponta, Gorjul.

DOAMNĂ: Cum să fie măi 40.000 dacă la nivel de ţară zicea Doina că sunt 200 şi ceva de mii de morţi pe an?

DOMN: Da măi, da. De asta îţi spun că oamenii vorbesc vrute şi nevrute şi tot felul de…

DOAMNĂ: Poate 4.000 nu 40.000.

DOMN: Nu, nu.

DOAMNĂ: Nici 4.000 nu cred că s-au înregistrat!

DOMN: Îţi dai seama. Într-o lună, na! Sau nici o lună.

DOAMNĂ: Care o lună, măi?

DOMN: Da.

DOAMNĂ: Care o lună? De pe…când s-a, când a îngheţat baza?

DOMN: Pe 23.

DOAMNĂ: Păi eu nu ştiu că nu am fost aici dar… pe 23. Păi de pe 23 şi până acum? Sunt 10 zile! Mor pe capete, în jumătate de an se duce tot judeţul Gorj.

DOMN: Da. Rămâne domnul premier fără…

DOAMNĂ: Nu jumătate de an dar cât are? Are 400.000 judeţul? Îţi spun eu, în 10 zile se duce! Doamne, iartă-mă! Cum poate să vorbească…

DOMN: Mda. Oricum, ăştia nu erau înscrişi în listele electorale. Cică pot fi abateri, abateri foarte, nesemnificative, de 2,3 persoane, ştii?

DOAMNĂ: Păi pot fi, pot fi, normal că pot fi, dar 1, 2, 3, 5, singulare, nicidecum să afecteze lista, adică cifra. Şi nici ce s-a întâmplat, mă rog, să nu valideze din cauza asta. Că nu se pune problema.

DOMN: Ideea e în felul următor: că până la urmă problema ar fi aşa, cum o văd eu: deci, tu spui că CRDSI nu sunt.

DOAMNĂ: Nu.

DOMN: În schimb sunt cei care au plecat la muncă.

DOAMNĂ: Dar sunt!

DOMN: Ăia clar că sunt! Inclusiv moldo, ştii?

DOAMNĂ: Şi trebuie să fie.

DOMN: Exact. Ei, acolo e bătaia peştelui că domne…

DOAMNĂ: Să se bată cine o vrea dar nu cu noi!

DOMN: N-ar trebui să fie! Ultima declaraţie aparţine proaspătului ministru pentru relaţia cu Guvernul şi Parlamentul…Guvernului cu Parlamentul!

DOAMNĂ: Cine, Dan Şova?

DOMN: Da. Că citat, coroborat, na, ca domnul avocat a citat din nou Cod Civil, că o persoană a şi spus: 87 alin. 2, sau mă rog, nu mai ştiu. Aşa, din noul Cod Civil coroborat cu 2200 nu ştiu cum. Acela pe extra…ăla la coada Codului.

DOAMNĂ: Fii atent, fii atent că de 2200 şi ceva mi-a zis ceva Peţu.

DOMN: Articolul 2272, parcă.

DOAMNĂ: Da măi, mi-a zis ceva cu reşedinţa…

DOMN: Exact! Exact! Exact asta, păi da, nu ştiai că…

DOAMNĂ: Peţu mi-a zis că…ea zice: am făcut nişte observaţii şi ţi-am trimis ca să ai în vedere.

DOMN: Da. Cu alte cuvinte, cei care … ei, pe ce criterii stabileşti tu că, aia cu moldo e clar, cu sectorul 3 e în regulă. Dar cu toţi ceilalţi, cum?

DOAMNĂ: Danu, Danu, Danu, hai. Pe cuvântul meu, nici nu vreau să mă gândesc. Să hotărască cine are de hotărât ! Nu noi hotărâm treaba asta, da? Să hotărască. Din punctul meu de vedere, tot ce este cetăţean român are drept de vot inclusiv că e acolo, că e dincolo. Că e aici şi e plecat acolo de 5 ani, de 10 ani. Şi-a păstrat cetăţenia română?

DOMN: Nu, nu, nu, ştii care e ideea?

DOAMNĂ: Are dreptul!

DOMN: Ideea este că n-ar, că nu. Nu-i retrage nimeni dreptul de vot. El poate să voteze însă nu ar trebui să fie pe lista electoral de la secţia de votare x din România.

DOAMNĂ: Extraordinar, dar unde să fie? Dar unde să fie?

DOMN: Asta te întreb şi eu. Unde îl, cum îl socoteşti? De exemplu…

DOAMNĂ: Nu dar, nu, nu, nu, nu ştiu dacă discută ei aşa, nu ştiu ce or discuta, că eu nu am auzit astăzi, dar, când am discutat, deci, eu vreau să îţi spun că eu de abia săptămâna trecută am aflat că ăştia, CRDS-ul de fapt nu sunt pe nicio listă. Şi explica Laura de ce. Pentru că ei au domiciliul în străinătate şi nu poate să îi treacă pe o listă. Ei votează pe listele alea de…pe liste, îi trece pe lista suplimentară.

DOMN: Da, da.

DOAMNĂ: Că nu are unde să îi arondeze.

DOAMNĂ: …deci fi atent! Pe mine nu mă interesează. Eu sunt de acord cu tine. Reşedinţa obişnuită, reşedinţa principală, dar e tot ce, aici nu punem problema de reşedinţă ci punem problema de cetăţenie. E cetăţean român, are nene dreptul să voteze! Să mă lase dracu în pace!”, notează procurorii în referatul citat.

Parchetul Înaltei Curţi cere Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre, care, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, a înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care preciza că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Când trebuie să uzi, de fapt, grădina pe timpul verii: dimineața, la prânz sau seara? Așa reușeau bunicii să aibă recolte frumoase și legume sănătoase
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cele mai bântuite locuri din lume. Mulți le-au vizitat, dar nu s-au mai întors
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia