Interceptările pe mandatele de securitate naţională nu mai pot fi mijloace de probă. Decizia CCR care aruncă în aer dosarele penale

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, marţi, că înregistrările realizate de Serviciul Român de Informaţii (SRI) în baza mandatelor de siguranţă naţională nu mai pot fi folosite ca mijloace de probă în dosarele penale. Hotărârea CCR vine în completarea Deciziei CCR 51/2016, care a interzis implicarea SRI în dosare penale.

RomaniaTV.net
04 feb. 2020, 14:50
Interceptările pe mandatele de securitate naţională nu mai pot fi mijloace de probă. Decizia CCR care aruncă în aer dosarele penale

Curtea Constituţională a judecat astăzi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.139 alin.(3) din Codul de procedură penală coroborate cu cele ale art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991 privind securitatea națională a României, se arată într-un comunicat de presă emis de CCR.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut:

Art. 139 alin.(3) din Codul de procedură penală: „Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege. „;
Art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991: „(1) Informaţii din domeniul securităţii naţionale pot fi comunicate: […] d) organelor de urmărire penală, când informaţiile privesc săvârşirea unei infracţiuni.”

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a respins cu unanimitate de voturi, ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991 privind securitatea națională a României.

„Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.139 alin.(3) teza finală din Codul de procedură penală sunt constituționale în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităților specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale ale omului desfășurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991”, este decizia judecătorilor CCR.

În ultimii 10 ani, au fost eliberate aproape 30.000 de mandate pe siguranţă naţională.