Interdicția de la Bruxelles care afectează milioane de gospodării. La ce trebuie să renunțe toți locuitorii Europei

România, ca și celelalte state membre ale UE, trebuie să renunțe la sistemele de încălzire poluante, precum sobele pe lemne și centralele de apartament, după cum reiese dintr-un document al CE. Astfel, din 2027 vor fi interzise sobele cu lemne, șemineele sau alte metode de încălzire care folosesc lemne, informează presa din Franța.
Irina Dumitrescu
20 mart. 2025, 11:28
Interdicția de la Bruxelles care afectează milioane de gospodării. La ce trebuie să renunțe toți locuitorii Europei

Principalul motiv invocat de oficialii europeni este poluarea generată de sistemele de încălzire pe bază de lemne. Potrivit Agenției Europene pentru Mediu, monoxidul de carbon și particulele fine emanate de sobe și șeminee contribuie la apariția bolilor pulmonare și cardiovasculare.

În plus, aceste emisii afectează calitatea aerului în zonele urbane dens populate, determinând necesitatea unor măsuri stricte pentru protejarea sănătății cetățenilor, scrie adpc-77.fr.

Pentru mulți europeni, în special cei din zonele rurale și periurbane, încălzirea cu lemne este o alternativă accesibilă și fiabilă față de gaz sau electricitate. În plus, utilizarea lemnelor de foc este o soluție practică pentru cei care se confruntă cu pene de curent frecvente.

Citește și: Se dă lege! Cum se vor putea revanșa pacienții, în condițiile în care medicii au interzis la ”plic”

Dacă această interdicție va fi implementată, milioane de gospodării vor trebui să-și schimbe sistemele de încălzire, ceea ce ar putea genera costuri semnificative pentru consumatori.

Propunerea interzicerii încălzirii cu lemne a stârnit reacții puternice în țări precum Germania și Cehia, unde utilizarea sobelor tradiționale este foarte răspândită.

Industria producătoare de sobe și șeminee avertizează asupra unui impact economic sever, deoarece adaptarea sistemelor de încălzire la noile reglementări ar putea conduce la creșteri semnificative ale prețurilor.

De asemenea, o parte dintre critici susțin că dotarea șemineelor cu sisteme de filtrare sau reglare automată ar crește dependența de energie electrică, ceea ce ar putea anula beneficiile ecologice ale acestei măsuri.

Ministrul Industriei și Comerțului din Cehia, Lukáš Vlček, a declarat că orice politică ecologică trebuie să fie compatibilă cu realitățile economice ale populației. În acest context, Comisia Europeană a decis amânarea deciziei pentru a permite consultări suplimentare cu experți și statele membre pînă în 2027.

Alternative la încălzirea cu lemne

Potrivit editorilor de la stiripesurse.ro, în locul sobelor și șemineelor tradiționale, oficialii europeni propun soluții mai ecologice, precum:

– Pompele de căldură – eficiente, dar costisitoare la instalare;

– Centrale pe biomasă – utilizând materiale regenerabile și mai puțin poluante;

– Încălzire electrică modernă – mai ecologică, dar cu un impact crescut asupra facturilor la energie.

Comisia Europeană a amânat planurile de a prezenta un plan de interzicere a vânzării de sobe și alte instalații de încălzire cu lemne începând cu 2027, considerând acest mod de încălzire a locuințelor dăunător mediului.

În data de 12 februarie, urma să fie prezentat la Bruxelles un proiect de lege în acest sens, dar s-a amânat ca urmare a opoziției parlamentarilor cehi și germani, scriu editorii de la jurnalul.ro.

România este una dintre țările puternic afectate dacă s-ar adopta o astfel de reglementare, în condițiile în care aproximativ 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemne de foc. În plus, avem și cel mai mare număr de persoane din UE care nu-și permit să-și încălzească locuințele.

Măsura vine după indignarea populară din Cehia și rezistența Partidului Popular European, cel mai mare grup politic de la Bruxelles, scrie euractiv.com care a consultat proiectul pe care l-a pregătit Comisia Europeană.

În cazul în care proiectul privind sobele și sistemele de încălzire pe lemne ar fi fost adoptat, el impunea norme mai severe pentru emisiile de particule fine PM2.5, aliniindu-se la standardele actualizate ale UE, care urmăresc atingerea obiectivului de poluare zero până în 2050.

În România – 39% dintre români sunt în sărăcie energetică

În România există, la ora actuală, aproximativ 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemne de foc, adică jumătate din total, iar 80.000 sunt localizate în București și Ilfov. Dintre acestea, 7.300 de gospodării sunt locuite de familii vulnerabile, care nu au bani nici măcar pentru aceste lemne, iar încălzirea pe timpul iernii este o problemă acută, arată datele centralizate de Asociația Energia Inteligentă și Crucea Roșie Română, prezentate în luna octombrie a anului trecut, în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului „Case cu Căldură”, prin care își propun să vină în sprijinul unor familii aflate în dificultate, prin distribuirea de lemne de foc necesare încălzirii locuințelor pe timp de iarnă. În cadrul acestei acțiuni a fost lansat „Registrul Caselor fără Căldură”.

Datele colectate în cadrul studiului arată că românii sunt puternic dependenți de lemne pentru încălzirea locuințelor, dar și pentru prepararea hranei de zi cu zi. În mediul rural circa 80% din locuințe sunt încălzite cu lemne, aceasta fiind cea mai ieftină sursă de căldură pentru o populație care într-un procent semnificativ se confruntă cu dificultăți financiare.

Citește și: Centralele electrice de balcon, faimoase în toată Europa, sunt aproape interzise în România. Cum se încălzesc europenii direct la priză

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
David Popovici, între credință și îndoială. Ce i-a răspuns unui copil care l-a întrebat despre Dumnezeu. Ce spune părintele Necula despre Creator
Capital.ro
Ce să NU faci de Înviere și prima zi de Paște. Interdicție pentru credincioșii din România
Playtech.ro
Pensionarii vizați de noile modificări legislative. Situații în care vor fi obligați să returneze pensiile încasate
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Clarvăzătoarea supranumită „Baba Vanga a Japoniei” face o profeție înfiorătoare. Un dezastru urmează să lovească lumea în curând
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! Un mare actor, prieten drag lui, a murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Un desert uitat, din copilărie. Prăjitura care seducea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu. Iubita actriță ne-a părăsit. A fost cea mai strălucitoare stea pe scenă și la TV
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Rânduiala Ceasurilor Sfintelor Paști. Rugăciunea prin care toți credincioșii care o citesc de Paște au parte de minuni în viața lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât